Construcţiile rezidenţiale cresc, dar lucrările de infrastructură se prăbuşesc

Autor: Iulian Anghel 14.04.2017

Sectorul rezidenţial a crescut în primele două luni din an cu 63,7% (serie brută), dar scăderea înregistrată la construcţiile ingi­nereşti (cele în care banii îi pune statul), de minus 19,8% în aceeaşi perioadă, a anulat avnsul astfel că, pe total, sectorul construc­ţiilor a scăzut în ianuarie şi februarie cu 2,1%, după ce în ultimii trei ani înregistrase creşteri.

Vreme nu a fost anul acesta favorabilă - aşa a justificat recent ministrul de finanţe Viorel Ştefan reducerea cheltuielilor de investiţii ale statului, cele care dau măsura creşterii sau a descreşterii sectorului construcţiilor inginereşti.

În primele două luni din acest an, cheltuielile de investiţii ale statului (din buget şi din fonduri UE) au fost de 916 milioane de lei, faţă de 2,7 miliarde de lei în primele două luni din 2016. Indiferent ce a cauzat această scădere, ea se reflactă în evoluţia lucrărilor de construcţii inginereşti.

Potrivit datelor publicate ieri de INS, în ianuarie şi februarie lucrările de construcţii inginereşti au scăzut cu 19,8%, an/an, pe serie brută şi cu 15,5% pe serie ajustată. Scăderi au fost înregistrate şi pe construcţiile nerezidenţiale (şcoli, spitale), acolo unde banii statului sunt foarte importanţi: minus 11,7% pe serie brută şi 13.5% pe serie ajustată.

A crescut, în schimb, sectorul rezidenţial (unde capitalul este privat) cu 63,7% pe serie brută şi 37,9% pe serie ajustată.

Pe elemente de structură, la două luni, lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,7% (brut), cele de reparaţii capitale au scăzut cu 19,7%, în vreme ce lucrările de întreţinere s-au ajustat cu 7,9%.

Construcţiile au traversat în 2016 o perioadă mai puţin fastă. La o creştere economică de 4,8%, construcţiile au contribuit cu 0,1%, având o creştere în volum de doar 1,8%. Anul acesta Comisia Naţională de Prognoză vede un avans al sectorului de 6%. Construcţiile au însemnat anul trecut doar 6% din PIB.