Peste 11.500 de oameni lucrează pentru H&M în 30 de fabrici din sudul şi estul ţării

Autor: Cristina Roşca 14.04.2017

Retailerul de modă H & M lucrează pe piaţa locală cu peste 30 de fabrici cu 11.500 de salariaţi şi afaceri ce se apropie de 900 de milioane de lei.

Grupul de modă H & M are în România 11 furnizori care lucrează în fabricile proprii sau în unităţile de pro­ducţie ale subcontractorilor haine pentru gigantul suedez.

Datele privind furnizorii H & M arată că aproape toate fabricile sunt amplasate în sudul şi estul ţării, cele mai sărace regiuni ale României. Dintr-un total de circa 30 de fabrici, o treime sunt în Vrancea şi alte şase în Buzău.

Lipsa infrastructurii şi distanţa mai mare faţă de vest i-au determinat pe producătorii din auto sau IT, domenii cu valoare adăugată mai mare şi cu salarii pe măsură, să se orienteze către alte regiuni decât Moldova. Această zonă a rămas astfel „prizoniera“ textilierilor unde salariile sunt de cele mai multe ori sub media pe ţară.

H & M este unul dintre puţinii retaileri care îşi publică lista de furnizori detaliată pe ţări. Datele ilustrează însă că fabricile care lucrează pentru gigantul suedez se împart în două categorii. Jucătorii cu care suedezii lucrează direct sunt de regulă companii cu afaceri de zeci sau chiar peste 100 de milioane de lei şi cu circa 1.000 de salariaţi.