Vânzări în scădere: poliţele property au coborât în 2016 la 12% din piaţa asigurărilor generale faţă de un vârf de 19% în 2011

Autor: Anelis Baciu 18.04.2017

Vânzările de poliţe property care acoperă daune produse bunu­rilor imobile au însumat 946 mi­lioane de lei (210 mil. euro) la finalul anului trecut, fiind în scă­dere cu circa 2% faţă de luna decembrie din 2015, arată datele agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În con­diţiile în care primele subscrise totale din asigurări generale cumulau 7,7 miliarde de lei la finalul lui 2016, înseam­nă că ponderea asi­gu­rărilor property ajungea la circa 12%. Poli­ţele pro­perty au pierdut trep­tat teren în ultimii ani, atât ponderea lor în totalul pieţei, cât şi subscrierile reducându-se. Spre comparaţie, în 2015 pon­derea asigurărilor pro­perty era de 14%, în timp ce vârful a fost atins în 2011, când vânzările de asi­gurări pro­perty repre­zen­tau o cincime din piaţă.

În categoria asigurărilor property intră în principal poliţele pentru locuinţe, atât cele facultative, cât şi cele obligatorii emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Scăderea pieţei property a fost determinată şi de faptul că în ultima perioadă a avut loc o mutare a locuinţelor asigurate din sfera poliţelor facultative mai scumpe, dar mai acoperitoare în cea a poliţelor obligatorii mai ieftine şi mai puţin acoperitoare, pe fondul modificării legislative care împiedică achiziţia unei poliţe facultative în lispa uneia obligatorii.