Proiect impozit pe ”gospodărie”: Veniturile din vânzarea de plante şi animale sălbatice nu vor fi impozitate

Autor: Roxana Rosu 22.04.2017

Ministerul Finanţelor propune un nou sistem de impozit pe venit, care presupune administrarea acestuia prin globalizare anuală pentru fiecare gospodărie din România şi include o serie de venituri scutite de la impozitare, inclusiv în sectorul agricol.

Astfel potrivit documentului emis de Finanţe, veniturile realizate de persoane fizice sau asocieri fără personalitate juridică din vânzarea în stare naturală a următoarelor produse nu vor fi impozitate:

a) produse culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă. În cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea şi valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate;

b) produse capturate din fauna sălbatică, cu excepţia celor realizate din activitatea de pescuit comercial supuse impunerii potrivit prevederilor cap. II -Venituri din activităţi independente.

c) veniturile obţinute din exploatarea păşunilor şi fâneţelor naturale.

(2) Veniturile definite la art. 103 alin. (1) sunt venituri neimpozabile în limitele stabilite ( n.red - cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi ,creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.)

De asemenea, nu generează venit impozabil cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde destinate furajării animalelor deţinute de contribuabilii respectivi.