IVG – impozitul pe venitul gospodăriilor, de la arată prea frumos pentru a fi adevărat – o “majorare” salarială de 16% - până la o revoluţie fiscală sinucigaşă pentru România căreia nu-i vedem mobilul în acest moment

Autor: Cristian Hostiuc 23.04.2017

Propunerea făcută de PSD, de Liviu Dragnea sau de Miniaterul Finanţelor, privind impozitul de venit gospodăriilor a venit de nicăieri.

Nici bine nu s-au terminat discuţiile legate de legea salarizării unice că PSD şi Ministerul Finanţelor a venit cu o revoluţie fiscală în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor persoanelor fizice.

De la 1 ianuarie 2018 ar trebui ca impozitul de venit de 16%, cu reţinere la sursă, adică plătit de companie în contul salariatului, să dispară şi să fie introdus impozitul de venitul gospodăriilor, un impozit mult mai complex cu o rată de impozitare de 10%.

La IVG toate veniturile vor fi adunate într-un singur loc, din salarii, din diurne, din bonusuri, din chirii, din câştiguri financiare etc., după care vor urma o serie de deduceri, şcoală, asigurări, abonamente la sală, cote forfetare, iar ce rămâne va fi impozitat cu 10%.

Vorba ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, toată lumea va cere chitanţă pentru a putea duduce cheltuiala.

În acest moment, impozitul pe venit, să spunem din salariu, se face prin stopaj la sursă. Dacă cineva are venituri numai din salarii nici nu mai trebuie să depună declaraţie fiscală la Fisc. În cutuma românească, un angajat îşi negociază cu firma, cu patronul, un salariu net urmând ca toate celelalte taxe şi impozite să fie plătite de patron în numele lui şi în numele companiei.

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, spune că odată cu introducerea impozitului pe venitul gospodăriei o companie va plăti în numele angajatului numai contribuţia pentru sănătate şi pentru pensie, fără să-şi mai bată capul cu impozitul pe venit.

Dacă este aşa, atunci înseamnă că un angajat va avea o “majorarea”  de salariu în mână de 16% prin faptul că angajatorul va trebui să-i plătească salariul brut, fără să-i mai reţină cei 16%.

Nu ştiu dacă toate firmele vor fi încântate de acest lucru pentru că multe dintre ele jonglau din acest impozit pe venit şi câteodată nu-l plăteau la timp sau nu-l mai plăteau deloc din motive de cash.

Spre exemplu, la un salariu net pe lună de 2.500 de lei, salariul brut este de 3.564 de lei din care impozitul de 16% este de 476 de lei.

Asta înseamnă că un angajat ar trebui de la 1 ianuarie să primească în mână 2.976 de lei pe lună.

Oamenii vor avea iluzia că li s-a majorat salariul de către Guvern, Dragnea, PSD, având în vedere că ar trebui să primească lunar mai mulţi bani ca acum.

Problema va interveni atunci când la începutul anului următor, în al doilea trimestru (1 mai trebuie depusă declaraţia, conform ministrului de Finanţe Viorel Ştefan, dar încă nu s-a stabilit cât trebuie plătit efectiv impozitul) din 2019, toată lumea îşi va face regularizarea, va umbla după chitanţe care pot fi deduse şi îşi va calcula cât înseamnă IVG-ul de 10% şi de unde va face rost de bani ca să-l plătească.

Este o iluzie să ne imaginăm că cineva îşi va pune deoparte în timpul lunii suma necesară plăţii impoztiului chiar şi de 10% astfel încât când va veni vremea să-l plătească să aibă banii necesari.

Mai mult ca sigur că toată lumea va cheltui în timpul anului banii pe care îi primeşte prin dispariţia impozitului pe venit.

Câţi dintre voi aţi pune deoparte nu 476 de lei, echivalentul unui impozit de 16%, ci 356 de lei timp de 12 luni pentru a avea banii necesari plăţii IVG-ului.

În T2 al anului următor va urma o goană după bani a fiecăruia. Singura „salvare” este ca băncile să lanseze produse speciale de creditare pentru a-ţi plăti IVG-ul.

La polul opus, din IVG cel mai mult pierde Fiscul, adică statul. Fiscul va avea 2 goluri mari în buget.

Primul gol va fi prin reducerea impozitului de la 16% la 10%, bani pe care speră să-i recupereze prin includerea în venitul gospodăriilor a tuturor veniturilor şi câştigurilor care au acum un alt regim de impozitare.

De asemenea, Fiscul speră ca prin aceste deduceri oamenii să ceară chitanţe peste tot, iar firmele să fie astfel obligate să fiscalizeze toate încasările.

Al doilea gol este legat de dispariţia stopajului la sursă a impozitului pe venit. În prezent, Fiscul are încasări constante din impozitul pe venit. Prin IVG, Fiscul renunţă la o încasare lunară pentru o încasare în trimestrul al doilea al anului următor când presupune că toată lumea va fi conştiincioasă şi îşi va plăti IVG-ul.

În acest moment, statul încasează 27,7 miliarde de lei pe an din impozitul pe venit, de 16%.

Aceste încasări ar trebui să se regăsească, cel puţin în aceeaşi valoare, dacă nu chiar mai mare în T2 al anului următor.

Va fi toată lumea conştiincioasă să-şi plătească IVG-ul la timp şi în suma corectă? Mă îndoiesc.

Gândiţi-vă cum îşi plătesc companiile TVA şi veţi avea imaginea cum vor plăti oamenii IVG.

Ceva nu se leagă cu acest IVG. Pe de-o parte, statul lasă oameni lor mai mulţi bani în buzunare, iluzia unor majorări salariale, în speranţa că-i va primi înapoi după un an.

Este prea frumos pentru a fi adevărat sau este o revoluţie fiscală sinucigaşă căreia nu-i vedem încă mobilul?