Franţa, în faţa marelui test electoral: soarta Europei se joacă în urnele din Hexagon

Autor: Dan Grigore Ivan 24.04.2017

Alegerile prezidenţiale din Franţa au fost identificate de investitori drept unul dintre riscurile majore ale anului 2017, al căror rezultat poate rezerva o mare de incertitudine, având în vedere că forţele eurosceptice au devenit tot mai populare pe scena franceză şi au ameninţat cu mă­suri precum ieşirea din blocul comu­nitar sau renunţarea la moneda unică.

Indicele CAC40, referinţa bursei de pe malurile Senei, a scăzut în ultima săptămână cu 1,41%, principalul sector afectat fiind cel de petrol şi gaze, cu o depreciere de peste 3%, lovit în principal ca urmare a confuziei cu privire la viitorul înţelegerilor OPEC. La polul opus, sectorul fi­nan­ciar a crescut cu 2,12% în aceeaşi perioadă.

Investitorii din întreaga lume aş­teaptă rezultatul de duminică din Franţa, toate bursele fiind in­fluen­­ţate de starea de tatonare din ultima săptămână.

Deşi son­da­jele îi dau drept mari favoriţi la poziţia de finalişti pe cen­tristul pro-european Emmanuel Ma­cron şi pe eurosceptica Marine Le Pen, cei de pe locul al treilea şi al patrulea, Francois Fillon şi Jean-Luc Me­lenchon, ar putea furniza o sur­priză şi să se califice mai departe.

Emmanuel Macron, 39 ani, este văzut drept singurul candidat pro-european din cvartetul celor care au şanse de a intra în marea finală prezidenţială de pe 7 mai.  Venit aproape de nicăieri, Ma­cron a mizat pe o campanie mar­cată de afişarea afinităţii faţă de pro­iectul european, aspect vă­zut la început cu scepticism de unii stra­tegi. Cu toate acestea, stea­gu­rile europene care au de­co­rat cam­pania sa i-au purtat noroc şi l-au propulsat în poziţia de favorit la câştigarea scrutinului pre­zidenţial.

Marine LePen, fiica lui Jean Marie Le Pen, poate să fie al doilea membru al familiei Le Pen care ajunge în finala preziden­ţială, după ce tatăl său se califica în 2002 şi îl întâlnea pe Jacques Chirac, dar suferea cea mai dură înfrângere din istoria electorală a Franţei, Chiarc câştigând cu 82%.

Sondajele arată că asemă­nă­rile dintre tatăl său şi Marine Le Pen nu se vor opri doar la cali­fi­ca­rea în finală, ci Le Pen va pierde funcţia de preşedinte în faţa celorlalţi trei can­didaţi cu şanse de a intra în finală.

Francois Fillon a plecat în cursa electorală franceză drept fa­vorit, după ce a reuşit să îl învingă pe Alain Juppe în alegerile pri­mare, însă acuzaţiile că şi-a plătit în mod ilegal membrii ai familiei l-au aruncat din finală şi i-au permis lui Macron o creştere meteorică. Cu toate acestea, Fillon nu a scăzut sub 19-20% şi a rămas, conform sondajelor, pe locul al treilea.

Jean-Luc Melenchon este singurul reprezentant al stângii care poate intra în finală, conform sondajelor el fiind creditat cu 18,5%. Melenchon propune taxare cu 100% a veniturilor peste 400.000 euro sau limitarea salariului unui CEO la 20 de salarii minime din companie. Melenchon a făcut de asemenea apel la renegocierea anumitor tratate europene şi regândirea zonei euro.