Sobolewski, şeful BVB: Asistăm la diminuarea rolului intermediarilor în domeniul tranzacţiilor financiare

Autor: Liviu Popescu 24.04.2017

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, consideră că în prezent au loc schimbări dramatice în teh­nologia de business şi asistăm la armo­nizarea reglementărilor şi la presiuni care rezultă din dezinter­mediere, res­pectiv diminuarea rolului inter­mediarilor în domeniul tran­zacţiilor financiare.

„Cu toate acestea, bursele de valori rămân mecanisme viabile în alo­carea capitalului, ele având capacitatea de a absorbi schimbările unei lumi care evoluează rapid“, scrie Sobolewski pe o platformă a BVB.

Un impact negativ asupra numărului de brokeri l-au avut platformele online de tranzacţionare, care au devenit tot mai populare în rândul mi­cilor in­vestitori, fiind mai ieftine şi mai rapide decât brokerii. În 2007, din 76 de firme de bro­keraj şi bănci active pe piaţă, primii trei jucători aveau o cotă de 30% din totalul tranzacţiilor. În primul trimestru din 2017, cu numai 37 de brokeri rămaşi, cota de piaţă a primilor trei intermediari era de circa 55%, potrivit datelor BVB.

„În economiile aflate în transfor­mare, unde sectorul financiar este subdezvoltat, o bursă de valori poate – şi este de aşteptat să fie - mai mult decât o platformă de intersecţie a ordinelor de cum­părare sau vânzare venite din partea investi­torilor“, mai scrie şeful BVB. El adaugă că o provocare pentru BVB a fost consolidarea clasei investitorilor, care fie investesc şi tranzac­ţionează instru­mente financiare în mod indi­vidual, fie acţionează în calitate de clienţi ai fondu­rilor mutuale.