Luptă strânsă aseară în alegerile de care depinde viitorul Europei

Autor: Iulian Anghel 24.04.2017

Emanuel Macron, candidatul platformei independente „En Marche“ conducea aseară în intenţiile de vot, în alegerile din Franţa, cu 24%, conform unui ziar belgian, fiind urmat de Marine le Pen, candidata de extremă dreaptă, care acumula, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, 22% din voturi. Primii doi candidaţi, în funcţie de numărul de voturi, se califică pentru turul al doilea care va avea loc pe 7 mai.

La ora 17.00, 69,4% dintre cei 47 de milioane de francezii cu drept de vot trecuseră pe la urne, o participare însemnată, dar uşor sub cea din 2012 când, la vot se prezentaseră, până la aceeaşi oră, 70,5% din cetăţeni.

Alegerile din Franţa sunt cruciale pentru destinul Uniunii Europene şi survin într-o vreme în care tendinţele naţionaliste şi izolaţioniste sunt în creştere în lume. Doi dintre candidaţii din „patrulaterul“ care a emis pretenţii serioase pentru turul al doilea – Marine le Pen, candidata extremei drepte şi Jean-Luc Melenchon, candidatul stângii radicale, pun sub semnul întrebării prezenţa Franţei în UE.