Miliardarii lumii, ce afaceri au în România. Astăzi, Amancio Ortega, fondatorul Zara

Autor: Cristina Roşca 25.04.2017
Miliardarul spaniol Amancio Ortega este al patrulea cel mai bogat om din lume, dar totodată unul dintre cei mai discreţi. El este cel mai bogat om din Spania şi Europa, cu o avere estimată la 71,3 mld. dolari, potrivit clasamentului realizat de revista americană Forbes. În acelaşi clasament în care îşi face loc un singur român, Ion Ţiriac pe poziţia 1795.
 
Amancio Ortega, fondatorul grupului Inditex (proprietarul Zara), este surclasat doar de Bill Gates (Microsoft), Warren Buffett (Berkshire Hathaway) şi Jeff Bezos (Amazon), toţi în SUA. Ortega (81 de ani) este unul dintre cei mai discreţi miliardari ai lumii, iar grupul său Inditex a fost mult timp perceput ca un imperiu închis. El nu a ieşit niciodată cu un interviu în presă, iar ultima lui ieşire publică datează de acum mai bine de un deceniu, înainte de listarea publică a grupului. Ortega a renunţat la conducerea Inditex la 75 de ani şi în locul său l-a lăsat pe Pablo Isla, care urmează acelaşi model de conducere ca predecesorul său.
 
Astfel, singura comunicare a grupului se face prin departamentul de comunicare specializat. Toţi angajaţii îl ştiu însă pe Ortega, despre care se spunea acum câţiva ani că vine zilnic la sediu, ba, mai mult, ia masa în cantină, împreună cu angajaţii. Nu mulţi pot însă să îl descrie pentru că foarte puţini au vorbit cu el. Este o prezenţă la fel de discretă în interiorul companiei aşa cum este şi în exterior. Nu poţi să îl pândeşti şi să îl găseşti la o anumită oră la sediu, însă poţi avea norocul să îl zăreşti prin geamurile fumurii ale maşinii sale la semafor. Cei care l-au văzut spun că poţi să îl treci uşor cu privirea pentru că poartă dintotdeauna aceeaşi ţinută modestă în culori terne, locuieşte într-o casă la malul oceanului, nu are gărzi de corp şi nici aere de miliardar.