Câştigătorii pieţei de birouri. Trei companii de construcţii au primit contracte pentru birouri în care vor lucra 30.000 de angajaţi

Autor: Bogdan Alecu 25.04.2017

Cei mai activi trei constructori de pe piaţa de birouri  - Bog’Art, companie con­trolată de Raul Doicescu, Porr Con­struct (Austria) şi Danya Cebus (Lev Leviev) - ridică în Capitală pro­iec­­te de birouri cu o suprafaţă de peste 300.000 de metri pătraţi, în care vor lucra circa 30.000 de angajaţi.

Bog’Art, cu afaceri esti­ma­te la 160 mil. euro, este cel mai activ con­struc­tor pe pia­ţa de bi­ro­uri, având în lucru cinci mari pro­iecte ce tota­li­zea­ză 144.000 mp în Capitală, după cum ara­tă datele so­li­ci­­tate de ZF de la com­­paniile Cushman &Wakefield Echinox şi CBRE.

La nivel de infrastructură Bog’Art a lucrat numai la staţiile de metrou de pe ma­gistrala M4 precum Gara de Nord 2, 1 Mai, Griviţa şi Basarab.

Pe o piaţă a construcţiilor care a scă­zut cu aproape cinci procente anul tre­cut, marile companii din domeniu şi-au concentrat atenţia asupra clă­dirilor de birouri, un business care „a explodat“ în ultimii doi ani şi care va duce Bu­cu­reş­tiul în faţa altor ca­pitale din regiune pre­cum Bu­dapesta sau Praga. 

„Până la sfârşitul anului 2018 se vor mai livra 440.000 mp de spa­ţii de birouri. Din to­ta­lul anun­ţat, 54%, sau 240.000 mp de bi­rouri, sunt în zona de vest, iar ur­mătoarele sunt în centru şi în Pipera“, a spus Mihai Păduroiu, head of advisory&transactions, inves­tors leasing, office, în ca­drul companiei de consultanţă imo­biliară CBRE.