ZF Live. Jacek Glinka, preşedinte al Medicines for Europe: România ar trebui să finanţeze industria de sănătate peste media europeană şi să aloce 10-12% din PIB pentru a prinde din urmă ţările dezvoltate

Autor: Ştefan Stan 26.04.2017
În timp ce în Europa pacienţii obţin o îm­bunătăţire a accesului la tratamente, Ro­mânia a rămas în urmă, sub media UE la numărul de asistente şi de doc­tori per capita, dar şi ca finanţare a sis­te­mu­lui de sănătate, a declarat Jacek Glinka, preşedinte al Medicines for Euro­pe, în cadrul ediţiei speciale ZF Live de la International Health Forum 2017.
 
„Este mult loc de îmbunătăţire. România cheltuie acum aproximativ 5% din PIB pe sănătate. Media UE este de 8%. Cheltuind mai puţin, este clar că vom avea servicii mai slabe. Noi ar trebui să cheltuim peste media europeană, undeva la 10-12% din PIB pe sănătate, pentru a prinde din urmă ţările europene, ca în timp să reducem de­calajul şi pacienţii să aibă acces la ser­vicii de sănătate mult mai bune“, a spus Glinka.
 
Preşedintele Medicines for Europe susţine că dacă PIB per capita este mai mic decât media UE, ar trebui să se cheltuie mai mult pentru sănătate. Problema fundamentală a sistemului de sănătate din România este finanţarea, care este de două-trei ori mai mică decât ar trebui pentru a se oferi acces egal pentru toţi românii la servicii medicale.
 
Industria medicamentelor generice este responsabilă de aproximativ 60% din volumul de produse farmaceutice. Fără medicamente generice, în sistemul de sănătate s-ar cheltui sume mult mai mari, peste 100 de miliarde de euro în plus.