(P) Investitorii locali de la Eden Capital Development au în plan investiţii de mai multe zeci de milioane de euro în Bucureşti, după finalizarea Cortina Residence

Autor: Publicitate 27.04.2017

Ansamblul rezidenţial Cortina Residence, situat în apropiere de Parcul Herăstrău şi aeroportul Băneasa, a fost vândut aproape integral, cei doi investitori locali implicaţi în proiect având în plan dezvoltarea altor trei complexuri rezidenţiale în perioada următoare, tot în Capitală.

„L-am cumpărat în iunie 2013 şi am început lucrările în luna septembrie. Proiectul fusese abandonat şi investitorii iniţiali finalizaseră doar subsolul şi trei etaje”, povesteşte Răzvan Munteanu, administrator al Eden Capital Development, fosta firmă Auto F1 Advantage Team; schimbarea numelui reflectând mai bine domeniul de interes al companiei.

Arhitectura şi rezistenţa imobilului

Complexul a fost proiectat de arhitecţii firmei Westfourth pe o structură  de 13 etaje, fiind gândit din start ca un proiect de lux, pentru zona premium. Suprafaţa construită a ansamblului este de 64.000 metri pătraţi şi cuprinde 270 de apartamente, plus 426 locuri de parcare, Cortina Residence fiind cel mai mare proiect rezidenţial din sectorul 1.

Pe lângă partea de arhitectură, de care a fost responsabilă firma Westfourth, proiectarea structurii a fost realizată de POP&ASOCIAŢII, iar construcţia de compania CONSAL, companii de renume în domeniu, ceea ce a dus în final la câstigarea premiului I la Bienala Naţională de Arhitectură ediţia 2016: ”În acest proiect, toate spaţiile comune au fost proiectate ca spaţii de interes arhitectural, întrucât credem că spaţiile de tranzit sunt la fel de importante ca şi spaţiile de adunare. Balcoanele cu parapet solid de sticlă, întăresc orizontalitatea. Contrastul dintre parapeţii de sticlă albă ai balcoanelor şi terra cotta neagră a zidurilor marchează fluiditatea liniilor orizontale ale clădirii”, spune arhitectul Vladimir Arsene.

„Mai mult, ne-am gândit că pe lângă arhitectura deosebită a clădirii, sa oferim proprietarilor o zona specială de recreere: o superbă gradină interioară privată, ce se întinde pe o suprafaţă de peste 2.500 mp” 

 

 

Repartizare apartamente şi preţuri. Stadiu vânzare proiect

După preluarea de către antreprenorii locali Dan Liviu Marius şi Abu-Lail Akram, construcţia a fost finalizată în circa doi ani, etapa de vânzare a apartamentelor începând în 2015, pentru ca în februarie 2016 să se mute şi prima familie. În prezent, peste 95% din cele 270 de apartamente din complexul aflat în apropiere de aeroportul Băneasa au fost vândute.

”Proiectul a fost conceput ca să iasă din tiparele apartamentelor clasice şi suntem foarte atenţi la calitate şi la aparatura folosită. Totul este centralizat şi automatizat, o variantă mai economică decât cea a centralelor de apartament individuale”.

Pentru fiecare apartament, clienţii au la dispoziţie locuri de parcare, amplasate la subsolul clădirii.

Deşi a traversat perioada crizei din imobiliare şi a văzut transformări în piaţa bucureşteană, proiectul Cortina Residence nu şi-a modificat conceptul şi nici clientela. ”Este un proiect atipic, un proiect de lux. Clienţii noştri nu au fost afectaţi de criză. Mare parte dintre ei sunt expaţi şi angajaţi din top-management”. În plus, în continuare există şi categoria cumpărătorilor care văd acest tip de achiziţie ca o investiţie pe termen scurt sau lung.

Planul de business pentru următorii ani

Odată cu finalizarea vânzărilor la Cortina Residence, cei doi investitori se vor concentra pe alte proiecte, aflate în prezent în diferite stadii de execuţie. Ca strategie de business, Eden Capital Development se va concentra în continuare în principal pe sectorul rezidenţial fiind deschis la oportunităţi de investiţii în toate zonele Capitalei.

Analizând piaţa rezidenţială din Bucureşti, Răzvan Munteanu apreciază că acest sector este în creştere şi va continua pe această direcţie şi în următorii ani, în condiţiile în care tot mai mulţi români renunţă la apartamentele vechi şi caută un confort sporit într-un complex nou.

”Sunt mulţi oameni care vor apartamente mai luminoase, mai spaţioase. Nu mai vor camera clasică, din blocurile vechi, de 9 mp. Vor locuinţe frumoase, cu suprafete decente, construite responsabil, izolate, cu finisaje de calitate, apartamente în care se pot muta fără să fie nevoiţi să mai investească ceva”.

Proiecte în derulare

Un alt proiect, aflat în faza finala de execuţie este Dinamic City (www.dinamiccity.ro), situat în sectorul 2, pe strada Dâmbovicioarei. Complexul are peste 160 de apartamente,  Dynamic City se adreseaza zonei de middle management a companiilor cu sedii în nordul Capitalei, având o calitate peste medie a finisajelor, chiar dacă are un preţ mai atractiv decât Cortina Residence.

O altă investiţie care va fi derulată de Eden Capital Development porneşte de  la structura fostului Global City din Pipera, nefinalizat în prezent. ”Am preluat în toamnă proiectul, iar acum am început deja lucrările de finalizare a structurii”.

Iniţial, ansamblul rezidenţial Global City din Pipera a fost deţinut de fondul elen de investiţii Global Finance, dar a fost abandonat ulterior şi a rămas în stadiu de şantier. Proiectul urma să fie realizat în apropierea clădirilor de birouri Global City din Pipera şi fusese gândit să cuprindă patru imobile.

”Planul nostru principal de viitor este fostul Global City din Pipera. Este următorul proiect pe care îl vom finaliza, el a fost făcut doar până la jumătatea structurii, iar noi ne-am propus să terminăm proiectul până la sfârşitul anului 2018”.

În total, cele patru blocuri din Global City vor avea aproximativ 600 de apartamente, respectiv studiouri şi apartamente de două şi trei camere, pentru care există o cerere substanţială în zona Pipera. ”Vrem să ajungem în vară la finisajele de interior pentru două blocuri şi spre finalul anului sau anul viitor să începem vânzarea”.

În ultimii ani, nordul oraşului s-a dezvoltat masiv pe zona de birouri, dar foarte puţin pe rezidenţial, un segment pe care investitorii au început să îl ia în serios de 1-2 ani, percepând cererea uriaşă din Pipera-Aviaţiei.

”Există cerere de locuinţe în Pipera, foarte mare, după ce s-a dezvoltat zona de birouri. Practic faci 7 minute de acolo până la Aurel Vlaicu, dacă lucrezi la una din complaniile din zonă”. Pentru Global City, Eden Capital va apela la aceiaşi furnizori de materiale utilizate pentru complexul Cortina Residence, dar proiectul nu se adresează neapărat segmentului premium, preţurile atractive adresându-se unei palete mai largi de clienţi.

Principalul avantaj al proiectului, din punctul de vedere al locaţiei, este amplasarea la marginea zonei de nord a Capitalei, cu acces rapid la birourile din zonă, dar şi la punctele principale de interes. ”Avantajul nostru este că proiectul din Pipera este amplasat lângă celebrul rond din Pipera şi are acces rapid către zona de nord”, explică reprezentantul Eden Capital Development.

În afară de proiectele preluate în diferite stadii de lucru, Eden Capital Developement a achiziţionat anul trecut şi un teren pe Bulevardul Geniului, unde va ridica un complex rezidenţial de la zero. Această investiţie este în acest moment la  faza de proiectare, urmând ca în cursul acestui an să înceapă lucrarile de construcţie.