România înregistrează cel mai scăzut număr al intrărilor în şomaj din ultimul deceniu: „Nu reuşim să mai găsim oameni, este mai rău ca în perioada 2007 - 2008”

Autor: Adelina Mihai 27.04.2017

Aproximativ 550.000 de români au intrat anul trecut în şomaj, numărul celor care intră în categoria şomerilor fiind de două ori mai scăzut faţă de acum un deceniu.



În 2016, numărul intrărilor în şomaj s-a redus cu peste 180.000 de persoane, fiind în scădere cu 25% faţă de situaţia înregistrată în 2015 şi cel mai mic din ultimii zece ani.

Deşi scăderea numărului de noi intrări în şomaj este o veste bună pentru piaţa muncii, angajatorii spun că se confruntă în prezent cu un deficit foarte mare de personal, iar acest lucru ar putea afecta deciziile viitoare de investiţii în România.

„Nu găsim candidaţi, cred că e cea mai grea situaţie din ultimii ani, pare să fie mai rău faţă de perioada de creştere 2007- 2008. Acest deficit de candidaţi generează efecte mai complicate, pentru că dacă nu mai există forţă de muncă disponibilă, nu mai vin investiţii şi proiecte noi în România”, a explicat Alexandru Blemovici, directorul general al producătorului de componente auto Schaeffler, companie care are în prezent 4.300 de salariaţi pe plan local.

Statisticile arată că cel mai ridicat nivel al intrărilor în şomaj din ultimul deceniu a fost înregistrat în 2009, primul an în care s-au resimţit efectele crizei financiare pe piaţa muncii din România, când 1,07 milioane de români au intrat în şomaj. Mai mult, dintre cei peste un milion de români deveniţi şomeri în 2009, aproape jumătate (450.000 de persoane) au fost concediaţi individual sau colectiv.

În ceea ce priveşte motivele pentru care au intrat cei mai mulţi români în şomaj anul trecut, datele arată că, din totalul celor 550.000 de oameni deveniţi şomeri, cei mai mulţi (21%, adică peste 115.000 de oameni) sunt persoane care au solicitat o adeverinţă de la agenţia de ocupare de care aparţin pentru a putea obţine venitul minim garantat. Venitul minim garantat este o formă de ajutor social acordată de stat persoanelor care îşi caută un loc de muncă, dar nu reuşesc, persoane care nu au refuzat niciodată un loc de muncă oferit prin intermediul agenţiilor de ocupare (ANOFM). Pe următoarele locuri în topul motivelor intrării în şomaj în 2016 s-au aflat concedierile curente făcute de companii (peste 93.000 de români fiind concediaţi de companii anul trecut) şi reînnoirea cererilor făcute de şomerii neindemnizaţi care îşi doreau ca ANOFM să le intermedieze găsirea unui loc de muncă (peste 91.000 de persoane).

Spre comparaţie, în anul 2007 numărul intrărilor noi în şomaj a fost aproape dublu, de peste un milion de persoane, cei mai mulţi fiind tot din categoria şomerilor care nu primeau ajutor de şomaj, dar care şi-au reînnoit cererile de pentru un loc de muncă (aproape 405.000 de persone) sau a celor care au solicitat adeverinţă pentru a primi venitul minim garantat (peste 170.000 de persoane).

Migraţia externă a aproape 3 milioane de români şi creşterea numărului de investiţii străine după anii de criză sunt principalii factori care pun presiune pe angajatorii care vor să facă recrutări şi care sunt nevoiţi să mute candidaţi din satele şi oraşele din Moldova în fabricile din Transilvania şi din vestul ţării pentru a acoperi nevoia de forţă de muncă.

„Concurăm atât cu alte firme din regiune, cât şi cu angajatorii din străinătate pentru a atrage candidaţi pentru poziţiile de muncitori. Salariile au crescut, se mai întorc oameni din străinătate să lucreze în fabricile din România, dar nu este o tendinţă generalizată. Avem planuri de noi angajări, dar nu multe, pentru că proiectele noi sunt mici”, a mai spus Alexandru Blemovici de la Schaeffler.

Totodată, statisticile arată că s-a înjumătăţit şi numărul ieşirilor din şomaj în ultimii zece ani: dacă în urmă cu zece ani 1,1 milioane de şomeri au ieşit din statistici, în 2016 au „pierdut” statutul de şomer circa 570.000 de oameni.

În ceea ce priveşte motivele pentru care şomerii ies din statistici, datele Ministerului Muncii arată că în topul motivelor pentru care oamenii au ieşit din şomaj anul trecut se află angajarea acestora. Astfel, aproape 200.000 de şomeri (dintr-un total de 570.000 de şomeri care au ieşit din evidenţele agenţiilor de ocupare anul trecut) au „părăsit” acest statut pentru că şi-au găsit un loc de muncă pe perioadă nedeterminată.