Topul industriilor cu cele mai mari salarii din România: Comparaţie între 2008 şi 2016. Care sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din economie

Autor: Adelina Mihai 29.04.2017

Un angajat din sectorul IT a câştigat, în medie, aproape 5.500 de lei net pe lună în 2016, de 2,6 ori mai mult decât salariul mediu la nivelul întregii economii, acesta fiind sectorul cu cele mai mari salarii nete obţinute de angajaţi.

Tabloul salariilor din 2008 arată o situaţie complet diferită, întrucât bancherii erau cel mai bine plătiţi angajaţi în acel an – cu un salariu mediu de circa 3.500 de lei net lunar, de 2,7 ori mai mare decât media pe economie , iar IT-ştii nici măcar nu erau în top 5 domenii cu cele mai mari salarii.

„IT-ul este o industrie competitivă, la modă, iar salarizarea a evoluat în funcţie de cererea şi oferta de pe piaţa muncii, nu cred că a fost o creştere artificială a salariilor. Salariile în IT cresc acum aşa cum creşteau salariile în bănci în anii de boom. România este competitivă în ceea ce priveşte serviciile IT, iar raportat la nivelurile salariale din alte ţări, observăm că mai e loc de creştere de salarii în acest domeniu. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de faptul că în România costul vieţii este semnificativ mai scăzut ca în alte ţări“, a spus Răzvan Rada, general manager în cadrul Head Hunting IT, companie spe­cializată în recrutarea candidaţilor pentru sectorul informatic.

 

În 2016, serviciile IT, extracţia petrolului brut şi a gazelor na­turale, industria grea, băncile şi asigurările au fost domeniile în care angajaţii au primit cele mai mari salarii nete, cu valori cuprinse între 4.000 şi 5.500 de lei net pe lună, arată statisticile oficiale. „Surprizele“ prin comparaţie cu anul 2008, pe lângă sectorul IT, au mai fost industria grea (fa­bricarea produselor de cocserie şi a pro­duselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului) şi sectorul asigurărilor, care au crescut salariile mai mult decât media şi au reuşit astfel să intre în top 5 domenii cu cele mai mari salarii.

Pe de altă parte, angajaţii din trans­porturi aeriene, fabricarea produselor din tutun şi din administraţia publică şi apărare au ieşit din topul 5 cel mai bine plătite domenii de activitate în 2016 prin com­paraţie cu anul 2008. Chiar şi bancherii, aflaţi pe primul loc în top în 2008 au căzut pe locul 4 anul trecut.

La nivelul întregii economii, salariul mediu a crescut cu 60% în ultimii nouă ani, de la 1.309 lei net pe lună în 2008 la 2.088 de lei net pe lună anul trecut. Dacă în mediul privat salariile au crescut, în medie, cu 4,5 – 5% în fiecare an, creşteri mai semnificative au fost făcute cu precădere în ultimii ani în sectorul public. De asemenea, salariile au crescut în mediul privat mai accentuat în sectoarele în care nu există suficient de mulţi candidaţi – cum este IT-ul- sau în in­dustria producătoare de componente auto, unde de asemenea există deficit de mun­citori, iar salariile au crescut şi ca o consecinţă a majorării salariului minim garantat.

„Ca urmare a deficitului de forţă de muncă din sectorul IT, ne putem aştepta ca salariile din acest sector să crească semnificativ în următorii ani. Singurele riscuri care ar putea să încetinească această creştere a IT-ului pot fi reprezentate de care se confruntă acest domeniu sunt legate de măsurile politice cu impact economic şi social atât din România, cât şi din restul Uniunii Europene sau SUA”, a mai spus Răzvan Rada.