NATO ar putea crea un post special pentru coordonarea operaţiunilor antiteroriste

Autor: Mihai Draghici 01.05.2017

Propunerea este asemănătoare cu recenta decizie a Alianţei Nord-Atlantice de a crea un post pentru coordonarea activităţilor de transmitere şi analizare a informaţiilor obţinute de serviciile secrete ale statelor membre.

Acum, "Alianţa Nord-Atlantică analizează posibilitatea numirii unui oficial de rang înalt pentru monitorizarea eforturilor antiteroriste, o manevră care are rolul îndeplinirii uneia dintre solicitările preşedintelui Donald Trump, cea de concentrare mai mult a eforturilor NATO pe contracararea riscurilor teroriste", comentează publicaţia The Wall Street Journal.

Oficiali NATO vor analiza formal propunerea de creare a acestei noi funcţii în cursul unei reuniuni programate pe 5 mai, au declarat oficiali de la Washington citaţi de WSJ.

Criticii susţin că mai întâi ar fi necesară extinderea operaţiunilor NATO de combatere a terorismului înainte de crearea noului post de coordonare a acestora. În plus, există voci care susţin că extinderea sferei acţiunilor antiteroriste va îngreuna sarcinile de planificare operaţională în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Deocamdată, Statele Unite nu au solicitat oficial crearea acestei funcţii, nici intensificarea operaţiunilor antiteroriste ale NATO.

În campania electorală, Donald Trump a criticat Alianţa Nord-Atlantică, catalogând-o "desuetă", din cauza presupusei ineficienţe în combaterea terorismului. Însă, în aprilie, noul preşedinte al SUA a declarat, după întrevederea cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, că Alianţa "nu mai este desuetă", explicând că a primit asigurări că vor fi intensificate operaţiunile pentru combaterea organizaţiilor teroriste de genul Stat Islamic.