Incidentul cu berbecuţii din Marea Neagră arată amploarea exporturilor româneşti de oi vii în Iordania: între 800.000 şi un milion pe an

Autor: Roana Rotaru 04.05.2017

Iordania este principala ţară de export pentru oile româneşti, potrivit datelor Institutului Naţional de Sta­tistică (INS), care arată că anul trecut iordanienii au cumpărat din România animale vii din specia ovine în valoare de 72,7 mil. euro, ceea ce reprezintă 43% din valoarea totală a exportului de oi din 2016, un an în care exportul de ovine româneşti a depăşit 166 mil. euro.

Iordania a importat între 800.000 şi un milion de oi vii anul trecut, potrivit calculelor ZF, raportate la o greutate medie de circa 60 de kilograme per oaie, care s-a vândut cu 7,5 lei pe kilo­gram „n viu.

După Iordania, cei mai mari importatori de oi vii româneşti sunt Libia, Grecia, Israel, Italia şi Bulgaria, potrivit datelor INS, după valoarea exporturilor din 2016.

Săptămâna trecută un vas încarcat cu peste 8.000 de berbecuţi, care tre­buia să ajungă în Iordania, s-a întrors din drum în apropiere de strâmtoarea Bosfor după ce a lovit o navă rusească de spionaj pe care a scu­fundat-o, un eveniment care s-a soldat fără victime, spre bucuria ciobanilor şi a specialiştilor din agrobusiness.