Ar putea declanşarea urmăririi penale a lui Ioan Bendei, numărul doi din Digi, pune beţe în roată ofertei de vânzare acţiuni?

Autor: Liviu Popescu 05.05.2017

Declanşarea urmăririi penale a lui Ioan Bendei, vicepreşedinte RCS&RDS, chiar în toiul subscrierii de acţiuni Digi, i-ar putea determina pe unii investitori instituţionali să-şi retragă ordinele de subscriere având în vedere că pe tranşa instituţională acestea sunt revocabile. Pentru RCS poate avea un efect negativ asupra reputaţiei şi activităţii sale.

Subscrierile pe tranşa investitorilor instituţionali sunt revocabile, ceea ce înseamă că aceştia se pot retrage oricând din oferta de vânzare de acţiuni. Pe de altă parte, oferta de subscriere pe retail este irevocabilă, dar pot fi revocate doar în cazul schimbării intervalului de preţ.

Cine este Ioan Bendei, despre care DNA a decis astăzi să-l urmărească penal pentru dare de mită şi spălare de bani

Ioan Bendei, 60 de ani, este administrator executiv şi vicepreşedinte al RCS & RDS. El este membru executiv al conducerii companiei RCS & RDS şi a precursoarelor sale din 1996. Bendei a fost implicat în industria televiziunii prin cablu începând cu 1992. Anterior a lucrat pentru TVS Holding Braşov şi Eurocable Oradea. În ambele funcţii a lucrat îndeaproape cu Zoltán Teszári, fondatorul şi acţionarul majoritar al societăţii. Înainte de 1992, Bendei a lucrat ca tehnician pentru Roman Braşov, cel mai mare producător de camioane din România.

“În martie 2017 au fost încheiate contracte de schimb de acţiuni între Societate şi mai mulţi acţionari minoritari ai RCS Management (i.e., Ioan Bendei, Dorina Schelean şi Nicuşor-Dorel Schelean), prin care respectivii acţionari minoritari au schimbat un număr cumulat de 16.582 acţiuni deţinute în RCS Management cu un număr cumulat de 17.367.832 acţiuni deţinute în RCS & RDS, respectivele contracte de schimb de acţiuni devenind efective în aprilie 2017”, se mai arată în prospectul Digi.

Conform contractului de intermediere semnat în data de 26 aprilie 2017, Societatea şi Acţionarul Principal, Ioan Bendei şi Bogdan Ciubotaru au fost de acord, cu anumite excepţii, ca pentru o perioadă de 360 de zile de la data Admiterii, să nu emită, să nu ofere, să nu vândă sau să se oblige să vândă sau să dispună de în orice alt mod, direct sau indirect sau să anunţe o ofertă având drept obiect orice Acţiuni (sau orice drepturi cu privire la sau în legătură cu orice Acţiuni) sau să încheie orice tranzacţie cu acelaşi efect economic precum cele menţionate anterior, fără acordul scris prealabil al Coordonatorilor Globali Comuni.

În 2013, RCS&RDS a depus la DNA o plângere întemeiată pe faptul că a fost comisă o infracţiune împotriva unuia dintre administratorii RCS & RDS. Acest lucru a determinat DNA să analizeze un contract de asociere în participaţiune încheiat în 2009 între RCS&RDS şi Bodu, având drept obiect o sală de evenimente de dimensiuni mari aflată în Bucureşti şi să îşi pună problema dacă acordul a respectat legile anticorupţie din România. Bodu SRL este controlată de Mitică Dragomir, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. Separat, DNA a investigat anumite plăţi de comisioane pe care LPF le-ar fi făcut la ordinul domnului Dumitru Dragomir către un anumit intermediar folosind fonduri pe care le-au primit anterior de la noi, în schimbul dreptului exclusiv de a difuza meciurile din Liga 1, se arată în prospectul Digi.

“Această investigaţie a condus la urmărirea penală a domnului Dumitru Dragomir pentru delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. În iunie 2016, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat (cu drept de apel) pe domnul Dragomir la o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani. Contractul nostru de difuzare încheiat cu LPF nu este investigat. De asemenea, noi nu am avut şi nu avem nicio relaţie comercială cu intermediarul despre care se pretinde că a fost implicat în presupusa schemă de spălare a banilor”. RCS menţionează că dacă va fi acuzată sau se dovedeşte că a încălcat legislaţia anticorupţie aplicabilă în prezenta cauză sau în orice altăchestiune, orice astfel de acuzaţii sau încălcări pot avea un efect negativ semnificativ asupra reputaţiei şi activităţii sale.