Ţigările ar urma să se scumpească din iunie, ca urmare a creşterii accizei

Autor: Mona Scarisoreanu 08.05.2017

Ţigările ar urma să se scumpească începând cu luna iune, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din piaţă. Creşterea preţului este determinată de anunţul guvernului de a implementa un calendar de creştere a accizei la produsele din tutun pentru perioada 2017-2022.

Scopul acestei decizii a executivului este majorarea încasărilor bugetare.

“Nu putem confirma această informaţie fiindcă, deşi taxele reprezintă componenta principală a preţului ţigaretelor, companiile producătoare trebuie să ţină cont şi de alte costuri în stabilirea propriilor politici de preţ”, au răspuns, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii British American Tobacco.

Într-un comunicat de presă este transmis mesajul Gemmei Webb, CEO al British American Tobacco: ”Considerăm că introducerea unui calendar de acciză pentru următorii cinci ani este o măsură care oferă sustenabilitate atât veniturilor bugetare din taxarea tutunului cât şi industriei producătoare, a doua cea mai importantă pentru bugetul statului. Tocmai de aceea, apreciem faptul că decizia Guvernului a implicat şi consultări cu industria. British American Tobacco a susţinut că un calendar clar de acciză va asigura creşterea şi sustenabilitatea veniturilor bugetare din taxarea comerţului legal fără a prejudicia eforturile în desfăşurare pentru diminuarea traficului ilicit.

Iniţiativa Guvernului permite proiectarea încasărilor la bugetul de stat pentru o perioadă de timp rezonabilă, oferind în acelaşi timp producătorilor stabilitatea necesară desfăşurării activităţii şi continuării investiţiilor în România.

Menţionăm că, deşi taxele reprezintă componenta principală a preţului ţigaretelor, companiile producătoare trebuie să ţină cont şi de alte costuri în stabilirea propriilor politici de preţ. British American Tobacco a făcut şi continuă să facă eforturi logistice şi financiare importante pentru a se conforma Legii de transpunere a Directivei Europene a Tutunului într-un timp considerabil mai mic faţă de cel prevăzut de Directivă. Reamintim faptul că transpunerea întârziată a Directivei a lăsat producătorilor doar 30 de zile pentru adaptarea producţiei şi a redus la jumătate timpul acordat pentru curăţarea pieţei de produsele conforme vechii legislaţii. Consecinţele transpunerii tardive şi, până în momentul de faţă, incomplete a Directivei Europene a Tutunului se vor face simţite şi în anul 2017”.