Bursele europene primesc un respiro după alegerile din Franţa. Acum toţi ochii sunt spre Italia

Autor: Dan Grigore Ivan 09.05.2017
Următorul test electoral european va fi cel italian, în 2018, aceasta însemnând un timp de respiro pentru piaţa europeană, hăr­ţuită susţinut de la criza datoriilor suverane şi până astăzi.

Victoria lui Emmanuel Macron la ale­gerile prezidenţiale din Franţa vine într-un mo­ment în care economia europeană merge mai bine decât se aşteptau analiştii, iar câştigurile companiilor sunt mai mari decât în anii trecuţi, în vreme ce companiile europene afişează un P/E (Price Earnings Ratio) mai mic decât cele americane.

Contrar rezultatelor după primul tur de scrutin, atunci când referinţa bursei franceze, in­dicele CAC 40, a crescut cu peste 4% şi a an­trenat creşteri importante pe toate con­tinentele, ieri pieţele de capital nu au mai fost la fel de exuberante, mulţi investitori fiind deja siguri că Emmanuel Macron va câştiga. Tocmai această anticipare din partea in­ves­titorilor a antrenat un peisaj bursier nes­pec­­taculos în prima zi oficială a erei macroniene.

Indicele CAC 40 a coborât cu 0,8% ieri, iar în comparaţie cu prima zi de tranzacţionare după turul întâi de scrutin, atunci când doar doi constituenţi ai referinţei pariziene afişau deprecieri, pe 8 mai, 30 dintre cei 40 de emitenţi francezi consemnau scăderi ale valorii de piaţă. În cele două săptămâni ale campaniei pentru turul al doilea, indicele francez a crescut cu peste 7%. De la începutul acestui an, indicele CAC 40 a urcat cu 11%, aproape de două ori mai puternic decât indicele american Dow Jones.

De asemenea, bursa de la Frankfurt a scăzut ieri, indicele DAX depreciindu-se cu 0,35%, în vreme ce indicele FTSE 100, referinţa bursei de pe malurile Tamisei, a crescut uşor, respectiv cu 0,04%.

În Asia, indicele nipon Nikkei 225 a crescut cu peste 2%, la fel ca după primul tur de scrutin, iar yenul japonez, unul dintre cele mai importante active de refugiu, s-a apreciat cu 0,2%. 

În regiune, indicele polonez WIG 20 a scăzut cu 0,80%, cea mai mare scădere din Europa, în vreme ce la Bucureşti şedinţa de tranzacţionare de ieri nu a fost spectaculoasă, rulajul fiind sub nivelurile din ultimele zile.