Cât de eficiente sunt băncile mari din România: costurile reprezintă peste jumătate din venituri.

Autor: Anelis Baciu 10.05.2017

• BCR şi Banca Transilvania afişau la finalul lunii martie un raport costuri/venituri de 51%, în timp ce BRD SocGen are cel mai ridicat nivel al raportului costuri/venituri, de 61%.

Raportul costuri/venituri, unul dintre cei mai impor­tanţi indicatori care mă­soară eficienţa băn­cilor, s-a situat în primele trei luni ale acestui an între 51% şi 61% la ni­ve­­lul celor mai mari trei jucători după active. BCR şi Banca Transilvania afişau la finalul lunii martie un raport costuri/ve­ni­turi de 51%, în timp ce BRD SocGen, o­­cupanta locului trei în clasa­men­tul după active, are cel mai ridicat nivel al ra­­por­tului costuri/venituri, de 61%, fiind prac­tic cea mai ineficientă bancă din top trei.

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a reuşit să-şi îmbunătăţească indicatorii de eficienţă în ultimul an, în condiţiile în care raportul costuri/venituri a scăzut cu patru puncte procentuale în luna martie a acestui an, până la 51,1%, de la nivelul de 55,1% în martie 2016. Îmbunătăţirea raportului costuri/venituri în cazul BCR a fost determinată de creşterea venitului operaţional con­comitent cu reducerea cheltuielilor. Veniturile operaţionale au urcat cu 6%, până la 691 milioane de lei la finalul lunii martie, în timp ce cheltuielile opera­ţionale s-au contractat cu 13%, până la 353 milioane de lei.

Dobânzile reprezintă cea mai importantă sursă de venituri pentru bănci, iar cumulat cele mai mari trei bănci locale au înregistrat venituri din dobânzi de 1,26 miliarde de lei în intervalul ia­nuarie-martie al acestui an, în timp ce ve­niturile din comisioane au cumulat 460 mi­­lioane de lei.