Ministrul Economiei, Mihai Tudose: Cu zăcământul de la Buzău, putem deveni exportator de gaze

Autor: Liviu Dadacus 12.05.2017

Întrebat, vineri, la Buzău, unde a participat la prezentarea zăcământului de la Caragele, dacă există posibilitatea ca România să exporte gaze, Mihai Tudose a răspuns: " În mod cert, da".

"Vorbim de cel puţin 2 componente – una de siguranţă energetică naţională, iar dacă azi avem producţie internă care este aproape similară cu consumul, cu această nouă descoperire începem să vorbim de o supraproducţie, cu ghilimele de rigoare. Am ajuns în această situaţie care va vea cel puţin două efecte: începem să jucăm pe export şi începe să se echilibreze piaţa, că nu mai joacă niciun agent economic în disperare de a găsi gaze", a adăugat Tudose.

El a apreciat că România va deveni un exportator de gaze şi, totodată, un hub energetic pe zona Balcanilor, dacă "ne jucăm cartea cum trebuie".

Întrebat, în aceste condiţii, când vor avea românii tarife mai mici la gaze, Tudose a răspuns: ""Când toate aceste lucruri ajung pe piaţă".

Ministrul Economiei a participat, vineri, la prezentarea unui zăcământ de gaze de lângă Caragele, judeţul Buzău, făcută de Romgaz. La eveniment au mai participat premierul Sorin Grindeanu, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi ministrul Energiei, Toma Petcu.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat că explorarea din judeţul Buzău este foarte importantă şi se va dezvolta în următorii ani, crescând la 25-27 miliarde de mc de gaz.

În plus, spune premierul, zăcământul ar asigura singur independenţa energetică a României pentru gaz pe o perioadă de 2-3 ani.

Zăcământul din localitatea Caragele, din judeţul Buzău, este considerat cel mai mare zăcământ de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani.