Cele mai puternice şapte economii globale îşi păstrează promisiunea de a promova comerţul liber în ciudat reticenţei din partea administraţiei Donald Trump

Autor: Corina Zamfir 14.05.2017

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele şapte mari puteri economice din lume şi-au păstrat promisiunea de a promova comerţul liber, deoarece reticenţa noii administraţii americane de a se angaja într-o apărare totală împotriva protecţionismului a rămas fermă, scrie Financial Times.

Oficialii "lucrează pentru a întări contribuţia comerţului la economiile noastre" - un angajament mai slab decât declaraţia liderilor G20 de anul trecut în care se evidenţia puternic dorinţa de a evita protecţionismul în toate formele sale.

Refuzul administraţiei Trezoreriei Statelor Unite, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, de a se înscrie într-un atac mai puternic împotriva protecţionismului, a sporit discuţiile diplomaţiei globale pe tema comerţului.

O confruntare la întâlnirile G20 a oficialilor financiari din Germania de anul acesta, a condus delegaţia italiană, care a organizat reuniunea G7 de două zile la Bari, să lase problema în întregime pe agenda oficială.

Cu toate acestea, Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat că tema a apărut în mai multe întâlniri bilaterale desfăşurate în paralel cu reuniunea.

Michel Sapin, ministrul de finanţe al Franţei, a declarat că celelalte delegaţii au exercitat presiuni asupra SUA pentru a nu-şi întoarce spatele diplomaţiei economice globale. – “Toate celelalte şase ţări … au declarat explicit şi uneori foarte direct reprezentanţilor administraţiei americane că este absolut necesar să continue cu acelaşi spirit de cooperare internaţională ", a declarat Sapin, citat de Reuters şi preluat de Financial Times.

Secretarul Trezoreriei SUA a spus că a crezut că omologii săi din alte ţări s-au mai familiarizat cu noua administraţie. "Au petrecut timp cu mine şi au ascultat părerile preşedintelui, dar şi mesajul cu privire la agenda economică". Mnuchin a mai adăugat că angajamentul administraţiei prin care îşi propune să ajungă la o creştere economică de 3% ar fi benefică pentru SUA şi pentru economia globală.

"Vrem să avem un comerţ echilibrat", a spus Mnuchin. "Nu vrem să fim protecţionari, dar ne rezervăm dreptul de a fi protectivi dacă nu credem că comerţul este liber şi corect".