Primul atac cibernetic mondial: 200.000 de victime în 150 de ţări şi pagube de zeci de milioane de dolari. Pregătiţi-vă pentru ce este mai rău

Autor: Bogdan Cojocaru 15.05.2017

„Suntem în faţa unei ameninţări în creştere, numerele urcă şi mă îngrijorează  cum vor continua să crească cifrele când oamenii se vor duce la muncă luni dimineaţa“. Astfel comentează Rob Wainwright, directorul Europol, atacul cibernetic mondial fără precedent lansat în weekend. 

Atacul, de tip ransomware, este executat cu „armele“ Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA şi a lovit de la spitale şi agenţii guvernamentale la şcoli şi companii gigant, cum ar fi Renault, Deutsche Bahn şi Telefónica.

Hackerii cer plăţi în bitcoin pentru deblocarea accesului la date. Symantec, companie de cybersecuritate, apreciază că infecţiile de până acum costă zeci de milioane de dolari, costurile reprezentând mai ales dezinfectarea reţelelor companiilor. Specialiştii de la firma cehă de software de securitate Avast au spus că, din câte au observat, ţările cel mai dur lovite sunt Rusia, Ucraina şi Taiwan.

Firma rusească Kaspersky Lab a găsit şi ea că Rusia a fost principala ţintă. În Rusia, ministerul de interne a confirmat că a fost lovit de atac, dar că acesta a fost blocat de pe computere care nu folosesc sistemul de operare american Windows. A fost atacat şi ministerul sănătăţii.