Patria Bank, fosta Banca Comercială Carpatica, a încheiat primul trimestru cu o pierdere de 9,7 mil.lei

Autor: Roxana Rosu 15.05.2017

Patria Bank, fosta Banca Comercială Carpatica, a înregistrat în primul trimestru al anului o pierdere de 9,7 milioane lei, faţă de un minus de 8,9 milioane lei în perioada similară a anului trecut, în timp ce venitul total bancar a scăzut cu 43%, la 14,4 milioane lei, a anunţat luni banca.

În acelaşi timp, venitul net din dobâzi a scazut cu 39% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2016,la 6,7 milioane lei, pe fondul reducerii veniturilor din dobânzi la credite şi acelor din dobanzi aferente portofoliului de titluri.

”Aceste rezultate sunt in linie cu asteptarile managementului pentru aceasta perioada, urmand ca in perioada imediat urmatoare sinergiile rezultate din procesul de fuziune cu Patria Bank sa genereze efectele pozitive asteptate pentru anul 2017, atat din perspectiva reducerii costurilor, dar mai ales din perspectiva capacitatii bancii de generare de venituri si de acordare de credite noi”, se arată în raportul financiar.  

Pierderea din T1 este cu  27% mai mare decat cea din trimestul IV 2016, pe fondul incetinirii activitatii cauzata de pregatirea fuziunii.

De asemenea, în primul trimestru au fost vândute 6 proprietati provenite din reposedarea garantiilor aferente creditelor neperformnate, in valoare totala de 1,7 mil. lei, cu un impact negativ in contul de profit si pierderi de 0,2 mil. lei.

Faţă de finele anului trecut, activele totale au scazut cu 4%, la 2,4 miliarde lei, pe fondul reducerii bazei de depozite atrase de la clientela nebancara in contextul inchiderii unui numar de 18 agentii in decembrie. 

Cheltuielile operationale s-au diminuat cu 31%, la 24,5 milioane lei, ele incluzând o serie de cheltuieli non-recurente generate atat de reorganizarea activitatii (restructurarea de personal - numarul de salariati activi a scazut de la 827 in martie 2016 la 545 in martie 2017), de tipul platilor compensatorii si pachetelor de retentie acordate angajatilor, cat si de procesul de fuziune. ”Cheltuielile cu pachetele compensatorii si de retentie au fost incluse in cheltuielile anului 2016 (sub forma de provizioane), iar reluarea acestora in trimestrul I 2017 este inclusa in pozitia “Cheltuiala neta cu garantii si provizioane pentru beneficiile salariatilor si litigii”, a carui valoare pozitiva anuleaza astfel impactul acestor cheltuieli in rezultatul final al perioadei de raportare. Eliminand efectul cheltuielilor non-recurente mai sus mentionate, precum si cel al contributiilor la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar din anul de baza (2016), cheltuielile operationale inregistreaza o reducere de 6,8 mil. RON (-23%)”, se arată în raportul băncii.

Patria Bank şi Banca Comercială Carpatica au fuzionat cu data de 1 mai 2017, devenind o singură bancă, ce va continua să fie listată la Bursă şi va purta numele de Patria Bank; noua bancă va fi prezentă în 73 de oraşe la nivel naţional, prin 111 sucursale, are peste 240.000 clienţi şi 3,816 miliarde lei în active, fiind dedicată creşterii gradului de bancarizare în România şi susţinerii antreprenorilor locali.

Grupul Patria Bank este deţinut de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Banca Comercială Carpatica, Patria Credit IFN, SAI Carpatica Asset Management şi SAI Intercapital Invest.