Banca Naţională nu a fost lovită de WannaCry. Ce măsuri de protecţie au aplicat cei de la BNR

Autor: Dan Straut 15.05.2017

Potrivit BNR, măsurile de protecţie întreprinse în vederea diminuării riscului de infecţie au constat în:
- atenţionarea personalului in legatură cu declanşarea atacului cibernetic WannaCry, caracteristicile acestuia si modalităţile de preîntâmpinare a infectării;
- verificarea aplicării patch-urilor de securitate recomandate pentru înlăturarea vulnerabilităţii utilizate în cadrul atacului;
- dezactivarea protocolului utilizat pentru răspândirea infecţiei la nivelul staţiilor de lucru din reţeaua BNR;
- colaborarea cu personalul furnizorilor de soluţii de securitate utilizate şi cu entităţile naţionale care au atribuţii în domeniul securitătii cibernetice, în vederea identificării şi implementării altor măsuri de protecţie.

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, începând de vineri, în peste o sută de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi la instituţii şi companii din România.

Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

În România, mai multe companii (printre care şi Dacia) şi instituţii (Vama, ANAF şi unele ministere) au avut sistemele afectate de atacul cibernetic.