Sergiu Oprescu, şeful ARB: Sistemul bancar românesc are cea mai mare lichiditate din Europa. „Avem «muniţia» necesară să asigurăm creşterea intermedierii financiare.“

Autor: Claudia Medrega 17.05.2017

Sistemul bancar românesc este cel mai lichid din Europa, astfel că există „muniţia“ necesară pentru a asigura creşterea intermedierii financiare, până acum existând o „slabă alocare a resurselor financiare“, consideră Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). El a arătat că resincronizarea ciclului financiar cu cel economic s-a produs cu întârziere, din 2016.

„Avem cel mai lichid sistem bancar din Europa. Există muniţia necesară să asigurăm creşterea intermedierii financiare. A fost o mai slabă alocare a resurselor financiare. Trebuie să adresăm mai bine segmentul de credite. Resincronizarea ciclului financiar cu cel economic a început din 2016, dar poate că ar fi trebuit să înceapă mai devreme“, a declarat Oprescu la o conferinţă cu tema rebrandingului şi strategiei ARB.

Indicatorul de solvabilitate a ajuns la 18,33%, mai mult decât dublul pragului minim stabilit prin reglementare, iar rata lichidităţii imediate este de 40%, faţă de 30% la băncile europene, conform datelor ARB. Însă, sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea împrumuturilor private în PIB coborând anul trecut sub 30%.

Ritmul de creştere al creditării private la nivelul întregului sistem bancar a rămas anemic în ultimii ani, de doar 1-2%, soldul oscilând în jurul a circa 220 mld. lei (50 mld. euro).