320 de posturi suplimentare la ANPC pentru aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice

Autor: Gabriel Pecheanu 18.05.2017

”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va avea 320 de posturi noi, astfel încât să asigure îndeplinirea atribuţiilor suplimentare care-i revin cu privire la contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, contractele de credit pentru consumatori, procedura insolvenţei persoanelor fizice şi soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, numărul total de angajaţi ai ANPC va fi de 940, la care se adaugă demnitarii.

Din numărul total de posturi nou aprobat, 397 vor fi alocate pentru aparatul central al Autorităţii, iar restul de 543 sunt prevăzute pentru structurile teritoriale.

Pe lângă această suplimentare de posturi, Hotărârea aprobată joi de Guvern prevede înfiinţarea în cadrul ANPC a unei Direcţii pentru insolvenţă persoane fizice, în contextul în care procedura insolvenţei persoanelor fizice reprezintă o noutate pentru sistemul juridic şi administrativ din România. Pentru noile atribuţii care-i revin ANPC privind contractele de credit oferite consumatorilor şi contractele de credit pentru bunuri imobile, va fi înfiinţată Direcţia pentru cooperare şi efectuarea schimbului de informaţii cu statele membre, derulare proceduri intermediari de credite şi recuperare creanţe.

”Ocuparea posturilor suplimentare se va realiza treptat, cu respectarea procedurilor şi termenelor reglementate de legislaţia aplicabilă personalului bugetar şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Din aplicarea prevederilor referitoare la creşterea capacităţii ANPC nu rezultă influenţe financiare suplimentare asupra bugetului de stat, sumele necesare fiind asigurate în cadrul prevederilor bugetare aprobate Ministerului Economiei pe anul 2017, în calitate de ordonator principal de credite în coordonarea căruia funcţionează Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului. Noile reglementări asigură astfel ANPC condiţiile necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile care-i vor reveni prin punerea în aplicare a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice”, se mai arată în comunicat.