Poate un software să recreeze arta unuia dintre cei mai mari maeştrii?

Autor: Corina Zamfir 19.05.2017

Microsoft aduce la Art Safari un nou portret de Rembrandt, realizat la aproape 350 de ani de la moartea artistului, lucrarea fiind creată de un algoritm care rulează în cloud şi care a descompus şi a analizat vreme de 18 luni toate tablourile semnate de maestrul olandez pentru a putea asimila stilul, alegerile şi intenţiile lui într-o nouă lucrare.

Fundaţia acestui proiect stă în colectarea şi analiza de date vizuale. Cele 346 tablouri ale maestrului olandez au fost scanate la înaltă rezoluţie atât 2D cât şi 3D, apoi detaliile au fost amplificate prin algoritmi de deep learning rulând pe platforma de cloud Azure de la Microsoft.

Întregul proces a durat mai bine de 18 luni şi a implicat artişti, programatori, critici de artă, specialişti în date, istorici ai artei şi ingineri, rezultând în 168.263 de „unităţi” vizuale pe care algoritmul le-a învăţat şi folosit.

Alegerea subiectului a fost făcută urmărind deciziile artistului în opera sa. Predilecţia lui Rembrandt pentru portrete a uşurat decizia, dar a asigurat şi o cantitate mai mare de date „de învăţare” specifice subiectului pentru algoritmul ce urma să creeze „un nou Rembrandt”.

Detaliile portretului au fost stabilite împreună cu critici de artă şi experţi în opera pictorului, ţinând cont de alegerile reale ale acestuia şi de contextul istoric al activităţii lui.

Subiectul: un bărbat între treizeci şi patruzeci de ani, cu barbă, îmbrăcat în negru, cu guler alb şi pălărie.

Odată definit „modelul”, algoritmul a creat imaginea folosind tehnicile de geometrie, compoziţie, coloristică şi detalii învăţate din analiza tablourilor maestrului olandez.

Rutine software de recunoaştere facială au analizat şi clasificat cele mai des întâlnite geometrii folosite de Rembrandt pentru crearea feţelor şi le-au aplicat pentru a genera trăsăturile „modelului” pe pânza virtuală a noului tablou.

Proiectul realizat de ING Bank Olanda împreună cu agenţia JWT şi Microsoft, „Următorul Rembrandt” este adus la Bucureşti, iar lucrarea este disponibilă vizitatorilor între 19 şi 21 mai, la pavilionul Art Safari Exeprience, Galeriile Kretzulescu, Calea Victoriei, nr. 45.