Salariile reale din Marea Britanie sunt mai mici în pofida celui mai scăzut şomaj din 1975

Autor: Catalina Apostoiu 22.05.2017

Salariile din Marea Britanie au scăzut în termeni reali pentru prima dată în aproape trei ani în condiţiile în care angajatorii ezită să ofere majorări mai consistente în pofida accelerării inflaţiei, scrie Financial Times.

„Venind atât de devreme după presiunile ridicate asupra plăţilor de după criză, acest deceniu ar putea fi cel mai slab din ultimii peste 200 de ani pentru pachetele de plăţi“, spune Stephen Clarke, analist economic la Resolution Foundation.

Potrivit ultimelor estimări, muncitorii britanici de rând vor câştiga în continuare mai puţin în 2021 decât câştigau în 2008. Inegalitatea este de asemenea aşteptată să crească în următorii ani. Piaţa muncii a fost de altfel robustă, cu rate record ale ocupării forţei de muncă şi cel mai scăzut şomaj din 1975, potrivit datelor oficiale.

Inflaţia a accelerat la 2,7% în aprilie, sugerând că presiunile asupra salariilor s-ar putea intensifica în lunile următoare. Banca Angliei şi-a redus recent estimările privitoare la creşterea medie a salariilor pentru acest an de la 3 la 2%, însă se aşteaptă ca salariile să revină pe creştere anul viitor.