Romcab Târgu-Mureş, cea mai mare insolvenţă de la bursă, a avut pierderi de 180 mil. lei anul trecut. Datorii de 970 mil. lei

Autor: Liviu Popescu 22.05.2017
- Compania a pregătit şi un plan de afaceri pe 22 de luni în care arată profituri nete lunare în jur de 5 mil. lei şi afaceri lunare de 80-90 mil. lei - Datoriile către angajaţi s-au dublat într-un an, la 4,3 mil. lei - Compania vrea să continue cu acelaşi auditor financiar - Evalex - Datoriile totale au crescut cu 33% într-un an.

Producătorul de cabluri Romcab Târgu-Mureş (MCAB), companie care a intrat în februarie în insolvenţă şi a devenit astfel una dintre cele mai mari insolvenţe de la BVB, a avut pierderi de circa 180 mil. lei anul trecut la afaceri de 967 mil. lei, se arată în raportul companiei care urmează să fie aprobat astăzi în AGA. Spre comparaţie, în anul 2015 compania din Târgu-Mureş avea afaceri de 837 mil. lei cu un profit net de 42 mil. lei. Datoriile companiei de cabluri au urcat într-un an cu 33% la 970 mil. lei, din care datoriile către angajaţi aproape s-au dublat la 4,3 mil. lei, în timp ce avansurile de la clienţi au urcat de zece ori, la 49 mil. lei. Dublarea datoriile către angajaţi, în cea mai mare parte salarii sau alte forme de plată (bonusuri), arată cel mai probabil că producătorul de cabluri a întârziat cu plata salariilor către cei circa 550 de angajaţi. Compania vrea să se prezinte în faţa acţionarilor chiar astăzi cu un plan de venituri şi cheltuieli pentru perioada imediată aprobării planului de reorganizare, după ce perioada de observaţie este finalizată. „Momentul începerii planului de reorganizare va fi determinat strict de modul şi ritmul în care paşii obligatorii în procedura insolvenţei sunt trecuţi şi nu îl putem estima noi, dar tendinţa şi direcţia afacerii sunt clar conţinute în docu­mentele ataşate“, spune compania.