Prim-vicepreşedintele ASF: De ce este o aşa mare diferenţă între comisioanele plătite brokerilor? Aceste extreme duc din nou la concentrarea riscurilor

Autor: Anelis Baciu 24.05.2017

Diferenţele mari între firmele de asigurări privind nivelul comisionului plătit brokerilor pentru intermedierea poliţelor auto obligatorii (RCA) duc la concentrarea riscului la anumite companii, situaţie cu care piaţa de asigurări s-a mai confruntat în trecut, atrage atenţia Cornel Coca Constan­ti­nescu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară (ASF) şi viitorul vicepreşedinte responsabil cu sectorul asigurărilor.

„Nu putem să ajungem la situaţia în care comisionul la RCA este între 3 şi 15%, vorbim practic de un decalaj de cinci ori. De ce este aşa mare diferenţa? Aceste extreme duc la con­centrarea riscurilor, iar în condiţiile în care doi asigurători ajung să controleze 40%-50% din piaţă, situaţia începe să se­me­ne cu ce s-a întâmplat în trecut“, a afirmat Cornel Coca Con­stantinescu în cadrul Forumului Inter­naţional de Asi­gurări şi Reasigurări (FIAR) organizat de Media Xprimm, refe­rindu-se la cazurile Astra şi Carpatica Asig.

După primele trei luni ale acestui an, doi asigurători, respectiv City Insurance şi Euroins, con­trolau circa 60% din piaţa asigurărilor RCA.