Profit record pentru sistemul bancar: 1,24 mld. lei în T1 2017. Activele şi solvabilitatea, la noi maxime

Autor: Claudia Medrega 24.05.2017

Sistemul bancar a obţinut în primul trimestru (T1) un profit record de aproape 1,24 miliarde de lei, activele au urcat la ma­ximul ultimului deceniu, iar solvabilitatea a ajuns la un nivel record, în timp ce raportul cre­dite/depozite şi rata cre­ditelor neperformante au continuat tendinţa de scă­de­re faţă de T1 2016, reiese din statisticile Băncii Naţionale.

Profiturile cumulate ale celor mai mari trei grupuri bancare din România - BCR, BRD-SocGen şi Banca Tran­silvania - au totalizat 793,1 milioane de lei în T1/2017, repre­zentând peste două treimi din câştigul realizat la nivelul întregului sistem bancar.

Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât şi ren­ta­bilitatea capitalului (ROE) la nivelul sistemului bancar au fost în primul trimestru în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,26% şi, respectiv, 11,98%.

Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, din sim­plul calcul matematic reiese un profit de circa 1,24 mi­liarde de lei pentru sistemul bancar în T1 2017, în creştere cu aproximativ 6% comparativ cu ni­velul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul anului trecut, sistemul bancar a reuşit să ob­ţină un profit net de aproape 4,3 miliarde de lei (circa un miliard de euro), al doilea cel mai mare câştig anual după izbucnirea crizei economice.

Câştigurile raportate de bănci în ultimii doi ani au fost sus­ţinute atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperformante, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere, în unele cazuri.