Cine sunt cei care vor încasa peste 10.000 de euro pe lună de la stat? Eugen Nicolăescu a ajuns viceguvernator al BNR, iar Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte la ASF

Ziarul Financiar 25.05.2017

Deputatul PNL Eugen Nicolă­escu a fost validat ieri în funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi membru în Consiliul de Administraţie al instituţiei, în plenul reunit al Parlamentului, cu 275 de voturi pentru şi 39 contra, a anunţat Mediafax.

Eugen Nicolăescu a fost singurul candidat pentru funcţia de membru al CA şi viceguvernator al BNR, fiind susţinut de grupurile parlamentare ale PNL din Senat şi Camera Deputaţilor.

Eugen Nicolăescu a fost validat anterior de comisiile reunite de buget-finanţe cu 31 de voturi pentru şi 3 voturi împotrivă pentru o perioadă rămasă a mandatului de cinci ani, rămas vacant în urma arestării prevenite a liberalului Bogdan Olteanu, într-un scandal de corupţie în care este acuzat că ar fi luat un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu, pentru a mijloci pe lângă fostul premier Călin-Popescu Tăriceanu numirea unui om al său ca guvernator al Deltei, întrucât avea afaceri acolo.

Olteanu fusese trimis în poziţia de viceguvernator de PNL, ca urmare a altgoritmului parlamentar de din iunie 2014 - când a fost numit noul consiliu de administraţie  al BNR -, dar, în actualele condiţii politice, era greu de crezut că liberalii vor mai putea să-şi păstreze acest post - funcţiile în CA al BNR fiind împărţite potrivit algoritmului politic. Încă de la demisia lui Olteanu, preşedintele PSD Liviu Dragnea afirmase că social-democraţii vor propune un om al lor, dar s-au răzgândit şi au lăsat funcţia PNL.

Nicolăescu a fost ministru al sănătăţii în guvernul Tăriceanu şi este parlamentar de mai multe legislaturi.

Tot ieri plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului a adoptat hotărârea prin care Cornel Coca Constantinescu a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) – membru executiv, coordonator al Sectorului Asigurări-Reasigurări din cadrul ASF.

Anterior, Cornel Coca Constantinescu a primit avizul favorabil pentru această funcţie din partea comisiilor pentru buget şi comisiilor economice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedinte al ASF, are o ex­perienţă de peste 25 de ani în do­me­niul pieţelor financiare. A ocupat, printre altele, poziţiile de vice­pre­şedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (2011 – 2013), preşedinte şi director general al MKB Romexterra Leasing (2003 – 2011), vicepreşedinte (2004) şi membru al Consiliului de Administraţie al Romexterra Bank (2004 – 2006).

El este doctor în ştiinţe economice, specialitatea finanţe, iar din anul 2010 este profesor asociat în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.