Statul trebuie să acopere parţial riscul antreprenorial cu o bancă de investiţii

Autori: Cristina Bellu , Simona Tatu , Mădălina Dediu Panaete 26.05.2017
IMM-urile sunt majoritare în economie ca număr de firme, dar contribuie cu mai puţin de 50% la businessul total al tuturor firmelor, de peste 260 mld. euro.

Creşterea economică a României  nu a putut să um­ple „golul“ lă­sat de valul in­sol­venţelor care a lovit în principal în­treprinderi mici şi mijlocii, iar apetitul ro­mâ­nilor de a deveni antre­prenori rămâne scăzut.

Pe de altă parte, foarte puţine firme reu­şesc să treacă de la nivelul de companii mici la mijlocii şi apoi la mari, iar una dintre soluţii ar fi înfiinţarea unei bănci de investiţii a statului care să preia o parte din riscul antreprenorial.

„În România nu există o ban­că de investiţii. Antreprenoriatul înseamnă risc, iar statul ar trebui să acopere o parte din acest risc“, a spus Sorana Baciu, managing part­ner al companiei de consultanţă ACGENIO, în ca­drul evenimentului ZF IMM’17. 

Pe de altă parte, Alexandru Petrescu, mi­nis­­trul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antre­prenoriat, a declarat în cadrul eveni­men­tului că există discuţii pentru transformarea băn­cii de stat EximBank într-o bancă de in­ves­ti­ţii.

Raluca Amurăriţei, director executiv al Di­vi­ziei Întreprinderi Mijlocii din  cadrul Banc­post, a subliniat faptul că există un context fa­vo­­rabil pentru creditarea IMM-urilor şi că exis­tă o lichiditate bună a sistemului bancar, iar ra­ta dobânzilor este la un nivel scăzut.  „Finan­ţa­rea afacerillor se face pe istoricul businessului şi pe ce stă în spatele acestuia. Trebuie să existe o trans­parenţă în furnizarea informaţiilor pentru identificarea nevoilor şi a soluţiilor potrivite“.

Dincolo de finanţare, un studiu realizat de Deloitte arată că principalele teme critice atunci când vorbim despre IMM-uri se referă la succesiune, inovaţie, creştere şi strategie, potrivit Alinei Mirea, partener al Deloitte.