Fondul care emite garanţiile Prima casă nu mai face faţă cererilor: Circa 600 de noi solicitări sunt înregistrate zilnic

Autor: Anelis Baciu 29.05.2017

Valoarea garanţiilor emise de stat pentru programul lansat în vara lui 2009 a ajuns la finalul lunii noiembrie a anului trecut la 17,5 mld. lei.



Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) se confruntă cu un maxim isto­ric al cererilor de garanţii pentru Prima casă, în me­die fiind înregistrate circa 600 de solicitări pe zi.

„Acest fapt ne determină să adoptăm unele măsuri suplimentare, menite să accelereze procesul de analiză, pentru a răspunde cât mai prompt necesităţii de a aproba un volum mult mai mare de solicitări de garantare pe care le primim în această perioadă“, a transmis FNGCIMM.

Pentru a grăbi procesul de acordare a garanţiilor conducerea Fondului a decis extinderea programului normal de lucru al echipelor operaţionale, pe o perioadă de timp suficientă pentru a asigura un flux mai rapid de analiză, suplimentarea numărului de angajaţi, precum şi menţinerea unui program de lucru normal în minivacanţa din intervalul 1-5 iunie, inclusiv în zilele de weekend (3-4 iunie 2017).

Cererea în creştere pentru creditele ipotecare Prima casă alimentează accelerarea preţurilor locuinţelor, situaţie percepută de BNR ca fiind un factor de risc la adresa stabilităţii financiare.