Contractul pentru SII Analytics, câştigat de firmele Siveco şi Nova Tech

Ziarul Financiar 29.05.2017

In ceea ce priveşte una dintre firmele câştigătoare, Siveco România, Ana Maria Pătru, fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a acuzat că există o legătură între Irina Socol, fostul director al societăţii, şi Serviciul Român de Informaţii.

”Ar fi util de lămurit dacă nu cumva, conform legii 14 din 1992, există sau exista până de curând un interes la nivelul anumitor instituţii pentru ca această firmă să se ocupe de acest proces esenţial în demoraţie (n.r: alegeri). Dacă acest lucru nu poate fi determinat de actuala Comisie, poate ar fi util un demers parlamentar separate în acest sens. Intuiţia şi relaţia de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul Comisie de Control parlamentar SRI, pentru că există suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a Serviciului Român de Informaţii”, a scris, luni, Ana Maria Pătru comisiei parlamentare care e ocupă de organizarea alegerilor din 2009.

Iar acuzaţiile merg mai departe.

„În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la iniţiativa Irinel Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acţiuni operative”, a mai scris Pătru.

Cât despre programul SII Analytics, potrivit SRI, "este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România. Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient."

Potrivit sursei citate, sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente, măsurile de rapiditate în accesarea bazelor de date fiind impuse "ca necesitate de ameninţările specifice instituţiilor de intelligence din România - terorism, migraţie ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacţie în timp foarte scurt".

Valoarea proiectului a fost estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanţare din fonduri externe nerambursabile, anunţa SRI în august 2016.

Pe de altă parte, organizaţiile neguvernamentale susţineau, la momentul prezentării proiectului SII Analitycs, că ar putea fi un program de supraveghere în masă.

"Proiectul, numit "SII Analytics”, are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki.