Semnal de alarmă dat de patronate: Legea salarizării va determina o migraţie a forţei de muncă din sectorul privat în sectorul public

Autor: Simona Tatu 30.05.2017

Legea salarizării bugetarilor, aflată în prezent în discuţii în Parlament, va conduce la o accentuare a migraţiei angajaţilor de la privat la stat pe fondul salariilor mai mari, spun reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

„Când vorbim de legea salarizării, trebuie să avem în vedere şi impactul asupra sectorului privat. Salariile în sectorul bugetar sunt mult mai mari decât media pe economie şi decât în sectorul privat, lucru care va determina o migraţie a forţei de muncă din sectorul privat în sectorul de stat. Lumea va merge acolo unde va fi mai bine plătită. Să nu uităm că valoarea adăugată se creează în sectorul privat, nu în sectorul bugetar”, a spus Ovidiu Nicolescu, preşedinte onorific al CNIPMMR, în cadrul unui eveniment organizat ieri de patronat pe această temă.

Angajaţii de la stat din România câştigă, în medie, cu 19% mai mult decât angajaţii din mediul privat, în timp ce în alte state raportul este inversat, arată statisticile oficiale. În Ungaria, spre exemplu, bugetarii câştigă, în medie, cu 14% mai puţin decât angajaţii din privat, potrivit datelor institutului de statistică din Ungaria.

Săptămâna trecută, senatorii au adoptat proiectul legii salarizării unitare în sistemul bugetar, aceasta urmând să fie trimisă către Camera Deputaţilor, care este for decizional. La nivelul Senatului s-au aprobat 54 de amendamente referitoare la 45 de articole ale legii.

Au fost adoptate numai propunerile care au vizat creşterile salariale şi creşterea coefienţilor de salarizare, în timp ce propunerile privind corelarea creşterii salariilor cu performanţa nu au fost adoptate.

Printre principalele modificări admise de Senat se numără salarii mai mari pentru primarii şi viceprimarii de municipii, pentru directorii administrativi ai universităţilor, pentru angajaţii ANAF şi cei ai Curţii de Conturi.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a transmis în cadrul conferinţei de ieri câteva observaţii cu privire la aspectele pentru care Camera Deputaţilor ar trebui să identifice soluţii.

„În primul rând, trebuie să avem nişte modificări de esenţă a legii salarizării, ceea ce înseamnă corelarea în toate domeniile a creşterii salariilor cu performanţele. De exemplu: măririle de salariu pentru personalul care lucrează la proiectele europene să fie proporţional cu gradul de realizare şi implementare a proiectelor”, a explicat Ovidiu Nicolescu.

În contextul în care în proiectul de lege, care a trecut de Senat, se menţionează că “pentru anul curent nu există impact financiar asupra bugetului”, iar pentru anii viitori nu este completat, reprezentanţii CNIPMMR spun că nu există măriri de salarii care să nu aibă influenţă asupra bugetului de stat.

“Măriri de salarii care să nu aibă influenţă asupra bugetului nu există. Este o aberaţie. Mărirea nejustificătă şi fără surse de acoperire a salarilor în sectorul de stat afectează investiţiile, afectează dezvoltarea României în viitor şi afectează nivelul de salarii în următorii ani. Asemenea creşteri nu sunt sustenabile dacă nu sunt însoţite de investiţii şi de absorbţia de fonduri europene”, a punctat Ovidiu Nicolescu.

Estimările CNIPMMR arată că legea salarizării unitare în sistemul bugetar, cu amendamentele adoptate în Senat, va fi mai mare de 32 miliarde de lei, până în anul 2020 şi 43 miliarde de lei, până în anul 2022.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional (FMI) în Raportul din 25 mai 2017, a recomandat analiza şi modificarea cu atenţie proiectului Legii salarizării unice “în conformitate cu spaţiul fiscal disponibil şi obiectivele fiscale pe termen lung”, subliniind că reprezintă un risc la deficitul bugetar.

Mai mult, în contextul unei posibile înrăutăţiri a situaţiei fiscale, FMI a recomandat autorităţilor române să evite politicile expansioniste, de exemplu majorările excesive de salarii şi pensii.

 

 

Ministrul muncii: Amendamentele adoptate de Senat la legea salarizării depăşesc 32 mld. lei

Ministrul muncii, Olguţa Vasilescu (foto), a anunţat ieri că amendamentele adoptate de Senat la proiectul Legii salarizării depăşesc anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, reprezentând fondul total de salarii pe patru ani, ea arătând că la Cameră nu e dispusă să susţină majorări. „S-a făcut un calcul, după amendamentele adoptate de Senat, şi se depăşeşte valoarea de 32 de miliarde. Din cauza asta trebuie să vedem ce se întâmplă şi la Camera Deputaţilor. Le-am şi spus colegilor (de la PSD - n.r.) că sunt dispusă să susţin orice amendamente de scădere, dar nu de majorare, pentru că de majorare deja va fi foarte greu”, a spus Olguţa Vasilescu după discuţia avută cu deputaţii PSD în sala grupului PSD din Cameră.

Ea arătat că a mai primit 40 de amendamente la proiectul legii salarizării şi că intenţia este aceea de a trece acest proiect prin Comisia de muncă a Camerei în cursul zilei de luni şi de marţi, astfel încât săptămâna viitoare să se poată da votul final pe această lege. „Am mai primit 40 de amendamente. Acum merg la Comisia de muncă împreună cu domnul preşedinte, Solomon, să ne uităm peste ele, să vedem dacă mai sunt scăpări şi dacă mai admitem ceva. Am stabilit ca strategie - azi şi mâine (luni şi marţi - n.r.) - să trecem legea prin comisie, să dăm posibilitatea o săptămână Finanţelor ca să calculeze impactul încă o dată, ca săptămâna viitoare să putem să dăm votul final pe această lege”, a mai spus Vasilescu.