Câteva sute de angajaţi din administraţia publică protestează în faţa Parlamentului

Ziarul Financiar 30.05.2017

Câteva sute de persoane, angajaţi din administraţia locală, s-au strâns, marţi, în faţa Palatului Parlamentului, pentru a protesta, oamenii fiind nemulţumiţi de proiectul legii salarizării unitare. Printre protestatari sunt poliţişti locali, funcţionari din cadrul direcţiilor Taxe şi impozite, dar şi un primar.

"Funcţionarii publici trebuie să fie independenţi. În acest moment se încearcă nu o lege a salărizării unitare, cu o grilă, ci o politizare a tuturor funcţionarilor primăriei. El trebuie să fie independent. Nici eu, nici altcineva nu trebuie să putem decide salariul funcţionarului public. Nu poţi să îl ţii slugă, are o facultate, a făcut pregătire, iar presiunea asta crează şi problemele cu DNA-ul, care sunt peste tot. E clar că 30% din funcţionari pleacă acasa, acolo unde bugetele primăriilor sunt mici. Protestez pentru că sunt primar din 2000, iar ei sunt colegii mei, nu poţi ca primar să accepţi asemenea lege. E ca un părinte care îşi ucide copilul. Toata lumea încearcă, în momentul de faţă, să aduca marionete. Primarul, cel mult ar trebui să duca salariul cu 15% mai sus sau mai jos, nu aşa, cu totul. Astfel o să ajungă să îi spună funcţionarului <<fă aşa, scrie aşa, că depinzi de mine>>", a declarat pentru MEDIAFAX Ion Dumitrache, primar al localităţii Poiana Lacului, judeţul Argeş.

"Am venit astăzi în faţa Palatului Parlamentul ca să transmitem şi un mesaj simbolic. Noi am solicitat şi susţinut nevoia unei grile unice de salarizare în administraţia locală, la fel ca la celelalte categorii de funcţionari. Fără o astfel de grilă, lucrurile pot degenera, nu vor fi bani de salarii, oamenii pot fi concediaţi, salariile diminuate", susţine Tiberiu Negrei, vicepreşedinteşe FNSA.

"Lucrez de aproximativ patru ani ca poliţist local, în Bucureşti, iar azi am venit pentru a protesta faţă de actuala lege a salarizării unitare deoarece nu consider că e normal ca salariul nostru să fie decis de primar sau consiliul local. Ar trebui să fie, ca acum, o lege clară care să stabilească fiecare funcţionar cu cât e platit. Noi, prin noua lege, vom depinde de bunăvoinţa primarului sau a consiliului local, iar dacă danşii consideră, pot să ne scadă salariul după bunul plac. Ori, asta eu nu cred că e normal. Eu, care mă pun în slujba cetăţeanului şi a societăţii, nu consider că e normal să fiu răsplătit după cum vrea un primar sau un consiliu local", spune un protestatar.

Iniţial, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici anunţase că la miting vor fi prezente peste cinci mii de persoane.

În ceea ce priveşte angajaţii structurilor din ţară, cei care participă la protest au venit în Bucureşti, în timp ce ceilalţi funcţionari publici îşi desfăşoară activitatea la locul de muncă, nefiind proteste în faţa instituţiilor care ţin de administraţia locală.

Funcţionarii publici din administraţia locală sunt nemulţumiţi de faptul că, prin noua lege a salarizării unitare, veniturile funcţionarilor publici din primării şi consilii judeţene nu vor mai fi stabilite prin lege, ci prin decizie a Consiliului Local. Reprezentanţii sindcatelor spun că, astfel, salariile funcţionarilor din administraţia locală vor depinde de cât de obedienţi vor fi faţă de primar sau de consilierii locali.