Care sunt problemele marilor economii: Roboţii ar putea dezamorsa bomba demografică cu ceas din Japonia şi Germania

Autor: Catalina Apostoiu 31.05.2017

Japonia şi Germania ar putea sta pe o bombă cu ceas demografică, populaţiile în curs de îmbătrânire ale acestora urmând să înceapă să tragă în jos creşterea economică, scrie Bloomberg. Avantajul acestor economii este faptul că vor asista la adevărate revoluţii din punctul de vedere al automatizării.

Automatizarea în creştere şi gradul mai mare de utilizare a tehnologiei în aceste economii ar putea ajuta la temperarea impactului, potrivit Moody’s Investors Service.

„Roboţii vor compensa impactul negativ pe care o creştere mai lentă a forţei de muncă l-ar avea asupra creşterii economice“, se arată într-un raport al Moody.s. Procentul celor cu vârste de peste 65 de ani din populaţia totală este aşteptat să crească puternic atât în Germania, cât şi în Japonia.

Ambele ţări au însă două avantaje. Exporturile sectorului manufacturier din Germania, cea mai mare economie a Europei, reprezintă deja peste o treime din PIB, în timp ce în Japonia ponderea se situează la 12%. Cele două ţări sunt de asemenea printre primele care introduc automatizarea.

Aproximativ trei sferturi din vânzările totale de roboţi industriali sunt concentrate în cinci ţări: China, Japonia, SUA, Coreea de Sud şi Germania. Dintre acestea, cele trei ţări asiatice au achiziţionat aproximativ jumătate din roboţii industriali la nivel mondial din 2013, în frunte cu China, potrivit Moody’s.