C&W Echinox: Bucureşti este la jumătate faţă de Varşovia şi Praga la densitatea birourilor moderne raportat la populaţie

Autor: Roxana Rosu 31.05.2017

Bucureşti, cu un stoc de birouri moderne de 2,55 milioane de metri pătraţi, are o densitate de 1,4 mp per locuitor, la jumătate faţă de Varşovia sau Praga, oraşe în care densitatea de birouri moderne a depăşit pragul de 3 mp/locuitor, potrivit C&W Echinox.

Practic, ca densitate, Bucurestiul este in prezent la nivelul unor orase secundare din Polonia, precum Cracovia, Wroclaw sau Katowice, unde densitatea de birouri moderne este între 1,2 mp şi 1,45 mp/locuitor.

In Bratislava, capitala Slovaciei, densitatea este de 4 mp/locuitor, in timp ce in Budapesta nivelul este de 2 mp/locuitor.

La nivelul oraselor regionale din România, cea mai dezvoltată piata de birouri este Cluj-Napoca, cu un nivel de 0,74 mp/locuitor, urmată de Iaşi (0,5 mp/locuitor) şi Timişoara (0,45 mp/locuitor).

In ultimii zece ani, stocul modern de birouri din Bucuresti s-a triplat, de la 875.000 de metri patrati la finele anului 2007. Pentru urmatorul deceniu, consultantii Cushman & Wakefield Echinox estimeaza ca stocul poate cunoaste o noua dublare, pana la nivelul de 5 milioane de metri patrati, care ar duce densitatea spre pragul de 3 mp/locuitor, la nivelul actual din Varsovia si Praga.

Pentru ca acest prag sa fie atins, ar trebui ca ritmul de dezvoltare actual din piata sa se mentina constant, la aproximativ 250.000 mp pe an. Anul trecut, in Bucuresti au fost livrate cladiri noi cu o suprafata inchiriabila de 275.000 de metri patrati, iar pentru perioada 2017-2018 este anuntata livrarea unor proiecte cu o suprafata cumulata de peste 500.000 de metri patrati.

”Cererea de birouri din Bucuresti se mentine la un nivel ridicat, iar dezvoltatorii vin in intampinarea acestei cereri cu proiecte variate – cladiri boutique, parcuri de afaceri sau turnuri de birouri -, situate in zone diverse ale orasului – vest, centru, centru – nord – pentru a acoperi toate segmentele pietei. In conditiile in care economia locala se va mentine pe un trend de crestere sustenabila, iar climatul de business va ramane stabil, credem ca in decurs de zece ani orasul poate gazdui un stoc dublu fata de cel actual. In ciuda dificultatilor intampinate in prezent de companii in gasirea de noi angajati, Bucurestiul ramane un magnet pentru forta de munca din toate zonele tarii datorita institutiilor de invatamant si a oportunitatilor de cariera pe care orasul le ofera.”, este de părere Madalina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Potential ridicat de dezvoltare au insa si marile centre universitare din tara, precum Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, unde ponderea studentilor in populatia oraselor este chiar mai ridicat decat in Bucuresti.

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanta imobiliara din Romania. In primul trimestru al acestui an, compania a intermediat inchirierea unor spatii de birouri cu o suprafata cumulata de 31.000 de metri patrati.