Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Donald Trump "nu înţelege" Acordul de la Paris; nicio ţară nu poate ieşi brusc din Tratat

Autor: Mihai Draghici 01.06.2017

"Europa are obligaţia să spună: lucrurile nu sunt în acest fel. Americanii pur şi simplu nu se pot retrage din Acordul climatic. Domnul Trump crede asta pentru că nu cunoaşte detaliile", a declarat Jean-Claude Juncker, citat de agenţia ANSA.

"Am încercat să îi explicăm domnului Trump la summitul G7 de la Taormina în propoziţii clare. Se pare că încercarea noastră a eşuat, dar legea este lege şi trebuie respectată. Nu orice lege şi nu orice acord internaţional este ştire falsă, trebuie respectată", a spus Juncker, subliniind că un stat poate ieşi din Acordul de la Paris abia în "trei-patru ani".

Donald Trump, preşedintele SUA, a decis deja retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, au anunţat miercuri surse oficiale americane, fără a oferi detalii. Doi oficiali americani care au cunoştinţă despre decizie au declarat pentru site-ul de ştiri Axios.com că detaliile aplicării măsurii vor fi stabilite de o comisie specială din care face parte inclusiv Scott Pruitt, administratorul Agenţiei SUA pentru Protecţia Mediului înconjurător (EPA). Comisia va stabili dacă va iniţia o retragere formală totală din Acordul de la Paris, care ar dura trei ani, sau din Tratatul general climatic al ONU, care ar produce efecte mai rapide, dar mai extreme.