Rezultate la 4 luni. Portofoliul de credite pentru consum a crescut cu 9% în ultimul an depăşind 37 miliarde lei. Bancherii văd însă o însăsprire semnificativă a condiţiilor de creditare a consumului în următoarele luni

Autor: Anelis Baciu 05.06.2017

Stocul finanţărilor pentru consum şi alte scopuri în lei a consemnat în aprilie un avans anual de aproape 9%, bancherii ajungând la un portofoliu de credite în valoare de 37,1 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Faţă de luna martie stocul împrumuturilor pentru consum a fost mai mare cu 244 milioane de lei.

Creditul pentru consum s-a înscris pe trend pozitiv încă de la jumătatea anului 2015, revenirea fiind susţinută în bună măsură de scăderea dobânzilor la lei la minime istorice. Totuşi, se anticipează o temperare a creditului de consum în a doua parte a anului, odată cu însăprirea standardelor de creditare şi odată cu reluarea creşterii dobânzilor. O tendinţă de înăsprire a condiţiilor de creditare a fost înregistrată şi în primul trimestru din acest an, conform datelor BNR.