Aramis Baia Mare, cel mai mare producător şi exportator de mobilă, a ajuns la afaceri de 838 mil. lei. Compania, care lucrează pentru Ikea, este deţinută de doi antreprenori români

Autor: Roana Rotaru 06.06.2017

Aramis Invest, cel mai mare pro­du­cător şi exportator de mo­bilier din România, o com­panie cu capital românesc de­ţinută de Vladimir Iacob şi Marius Selescu, şi-a crescut de 7 ori afacerile într-un de­ce­niu, ajungând la vânzări totale de 838,3 mil. lei (186 mil. euro) în 2016, potivit datelor publice.

Aramis Invest este unul dintre principalii furnizori locali ai Ikea, potrivit datelor ZF.

Producătorul de mobilier tapiţat din Baia Mare a ajuns la 4.133 de salariaţi în 2016 după ce a angajat 893 de persoane într-un singur an, păstrându-şi astfel poziţia de cel mai mare angajator din industria mobilei.

Pe piaţa locală sunt doar câteva companii an­treprenoriale care au 4.000 de angajaţi sau mai mult. Anul trecut, Aramis a fost liderul expor­tu­rilor de mobilă din România, o poziţie pe care şi-o păst­rează de câţiva ani.

Valoarea producţiei industriale de mobilă a fost 2,5 mld. euro în 2016 din care 86% s-a vân­dut peste graniţe. Exporturile de mobilier au fost de 2,2 mld. euro anul trecut, de 3,6 ori mai mari decât importurile, industria mobilei ge­nerând un excedent de 1,6 mld. euro, fiind printre puţinele sectoare ale eco­nomiei care reuşesc să înregistreze excedente. Germania este cel mai fidel cumpărător de mobilă românească, acoperind 20% din valoarea exporturilor.