Ludwik Sobolewski, şeful BVB: Maximele atinse recent pe bursa românească nu reprezintă o bulă, ci noua normalitate. „Creşterea preţului acţiunilor survine în contextul situaţiei internaţionale şi asta este evident.“

Autor: Liviu Popescu 07.06.2017

Ludwik Sobolewski, polonezul aflat de patru ani la conducerea Bursei de Valori Bucureşti, susţine că piaţa românească de capital nu este într-un „bubble“ (bulă speculativă-n.red.), ci că procesul de apreciere al acţiunilor companiilor este noua normalitate care se formează pentru prima oară în istorie.

„Nu suntem martori la un «bubble» aici, în Bu­cureşti. Pur şi simplu, ne întoarcem dintr-o călătorie care ne-a condus undeva, dar nu în direcţia dezira­bilă, ci spre o ligă inferioară a pieţelor. Suntem deja în tranziţie spre o ligă superioară şi asistăm la un proces al aprecierii companiilor listate, provenind din acest avans şi din continuarea sa aşteptată“, scrie Lud­wik Sobolewski într-un comentariu publicat pe In­vestingRomania, o platformă administrată de operatorul bursier care agregă analize, ştiri şi rapoarte despre emitenţi.

Indicele BET, care urmăreşte cele mai tranzac­ţio­nte acţiuni de la Bucureşti, afişa ieri după-masă o valoare de 8.685 de puncte, iar de la începutul anului are un plus de 22%. Indicele a crescut în luna mai pentru a cincea lună consecutiv, iar la 31 mai avea un avans de 23,8%, cel mai ridicat din pieţele de capital din Uniunea Europeană. Pe locul doi se poziţionează Austria, iar podiumul este completat de Polonia.