Florin Dragu, Economist Principal, Direcţia de Stabilitate Financiară, BNR: Există potenţial ridicat de creditare în România; sunt 10.000 de companii foarte performate în România

Autor: Roxana Rosu 07.06.2017

Gradul de îndatorare, modul de finanţare duc de multe ori la probleme în rândul firmelor româneşti, spune Florin Dragu, Economist Principal, Direcţia de Stabilitate Financiară, BNR, a conferinţa „The Value of Second Chances: poveşti antreprenoriale şi soluţii pentru companii în dificultate”, organizată de CITR Group şi Ziarul Financiar

Capitalurile sunt acum undeva la 30%, de la 80% în anii 90. Altă cauză a problemelor financiare este gestiunea nepotrivită a lichidităţii. Există potenţial ridicat de creditare în România.  Sunt 10.000 de companii foarte performate în România, care au rezistat şi în criză”

Alte declaraţii:

Multe companii, inainte de insolvenţă, au capitaluri negative. 45% din companiile din România au un nivel al capiturilor la limita reglementată prin legea societăţilor comerciale.

În ultimii 22 de ani au fost insă infiinţate foarte multe companii, numărul de firme active s-a dublat (300.000 firme în 1994 la 600.000 de firme în 2015). Vedem firme inactive, cu cifră de afaceri negativă (26%), firme cu angajaţi zero (46%) şi firme cu capitaluri proprii negative (45%). Ultima categorie e cea mai dificilă pentru că poate translata problemele spre bănci sau alte firme.

În 2015, un număr de 219.000 de companii  au înregistrat pierderi, de 36 miliarde lei.  Din totalul lor, 60% au avut rezultate negative în ultimii trei ani consecutiv, iar 20% au fost pe minus în ultimii cinci ani.  Primele 100 de companii cumulează o treime din pierderile totale.

Un ingredient critic în longetivitate este menţinerea sănătăţii financiare pe perioada unui ciclu economic.

O altă soluţie este monitorizarea mai amplă din partea creditorilor financiari.

Soluţii pentru o situaţie sănătoasă a firmelor includ reducerea polarizării, menţinerea unui capital sănătos, reducerea gradului de îndatorare, plus reducerea birocraţiei, disponibilitatea forţei de muncă bine pregătite, predictibilitate fiscală. 

Tendinţele sunt de îmbunăţire la companii, şi la cele cu capitaluri negative şi la cele cu datorii. Din păcate sunt multe firme care au acumulat aceste probleme şi la următorul şoc financiar ele au şanse mai reduse de a supravieţui.