Reindustrializarea României - cât de fezabil mai este acest proiect? Industria mai are 30% din angajaţii din economie. În anii ’90 jumătate din forţa de muncă a României lucra în sectorul industrial

Autor: Dana Ciriperu 13.06.2017
Până în urmă cu 15 ani industria era responsabilă de cel puţin 40% din forţa de muncă din economie, însă de atunci şi mai ales după criza din 2008 ponderea salariaţilor din industrie în total angajaţi din economie nu mai reuşeşte să treacă de pragul de 30%.
 
Peste 1,37 milioane de oameni lucrau în industrie la sfârşitul anului 2016, respectiv 29% din numărul de salariaţi din economie, potrivit unei analize a ZF făcută pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică, care arată că deşi companiile au trecut de şocul crizei, locurile de muncă pierdute în perioada 2009-2010 nu au mai fost re­cuperate.
 
Businessul plăteşte însă acum costul programelor de restruc­tu­rare din urmă cu zece ani care au scos din câmpul muncii salariaţi cu experienţă, în timp ce mulţi tineri au plecat în afara ţării, acceptând munci sezoniere sau slab calificate. Nicu Durău, directorul de HR al Alro, unul dintre cei mai mari jucători din industrie, spunea recent pentru ZF că la toate acestea se adaugă problema demografică şi faptul că din urmă vin prea puţini tineri pregătiţi, prea puţini care se orientează către învăţarea unei meserii, astfel că marii angajatori se confruntă acum cu deficit de forţă de muncă.
 
În doi ani de la debutul crizei, perioada 2009-2010, industria a pierdut 370.000 de locuri de muncă, arată datele de la INS. Deşi din 2010 numărul de angajaţi a început să crească uşor, în special datorită industriei auto, în cinci ani au fost recuperate doar 100.000 de joburi, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la INS.