Comisia SRI cere Serviciului un raport complet despre atribuirea SII Analitycs firmei Siveco

Autor: Liviu Dadacus 13.06.2017

„Am adresat o scrisoare conducerii SRI şi am cerut un raport complet privind procedura de achiziţie publică derulată de SRI prin care a fost adjudecat un contract de servicii informatice de către firma Siveco în asociere cu Novatech Integrated Solution SRL. Este vorba de contractul SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane de euro”, a spus Ţuţuianu.

El a arătat că membrii Comisiei SRI şi-au propus să verifice dacă această procedură de achiziţie s-a desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile legale, care a fost procedura de achiziţie utilizată şi criteriul de adjudecare a acestui contract.

Ţuţuianu a a spus că solictarea Comisiei către SRI privind acest raport a pornit de la faptul că presa a scris pe acest subiect şi s-au făcut numeroase speculaţii pe această temă.

SRI a atribuit contractul SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane euro, firmelor Siveco România şi Nova Tech Integrated Solutions SRL, au precizat reprezentanţii instituţiei pentru MEDIAFAX, la sfârşitul lunii mai.

Ţuţuianu a precizat, încă de la sfârşitul lunii mai, că va solicita Serviciului o informare cu privire la atribuirea contractului SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane euro, firmei Siveco.

„Va trebui să verificăm cum s-a derulat procedura de achiziţie publică. O să cerem o informare pe acest subiect şi o să ne lămurim. Nu pot da astăzi un răspuns de ce a atribuit (SRI acest contract, n.r.)”, a spus Ţuţuianu, la acel moment.

El a arătat că va solicita o informare şi va face publice datele relevante referitoare ce tip de procedură s-a desfăşurat, care au fost criteriile de adjudecare şi cui i s-a adjudecat.

Întrebat dacă i se pare ciudat că Siveco a câştigat acest contract, Ţuţuianu a răspuns: „Până nu am date nu pot spune nici că e ciudat, nici că nu e”.

Fostul preşedinte AEP, Ana-Maria Pătru, a făcut, recent, o serie de afirmaţii despre Siveco şi Irina Socol şi apropierea acesteia de fosta conducere a SRI.

„Am văzut ce a declarat doamna Pătru. Afirmaţiile privesc o posibilă colaborare a doamnei Socol cu SRI şi trimitea la faptul că ar fi fost sprijinită în obţinerea anumitor contracte. Vom discuta în comisie şi vom decide”, a spus Ţuţuianu.

Liderul PSD Liviu Dragneaa cerut, în urm- cu două săptămâni, ca afirmaţiile Anei-Maria Pătru privind softurile câştigate de Siveco să fie verificate de Comisia SRI.

Vicepreşedintele AEP în 2009, Ana-Maria Pătru, a transmis o scrisoare Comisiei de anchetă a scrutinului din 2009 în care precizează că ar fi utilă lămurirea modului în care firma Siveco, controlată de Irina Socol, câştiga licitaţiile pentru softuri.