Reindustrializarea României. Cei mai mari zece jucători din industrie au afaceri de 53 de miliarde de lei, în creştere cu 4%. Cinci din zece sunt companii din sectorul auto

Autor: Dana Ciriperu 14.06.2017

♦ Doar trei companii din industrie se află între cele mai mari 20 de companii din România în 2016. Spre comparaţie, comerţul are şase companii în top 20 ♦ În cele mai mari zece companii din industria prelucrătoare lucrează 47.000 de oameni ♦ Nouă din zece fabrici au raportat profit.

Automobile Dacia, cea mai mare companie din România şi liderul in­dustriei prelucră­toa­re, generează 40% din cifra de afaceri a top zece jucători din industrie în 2016, după ce construc­torul auto a raportat vânzări de 20,7 mld. lei, în creştere cu 8% anul trecut.

De altfel, cinci dintre cei mai mari zece jucători din industria prelucrătoare vin din sectorul auto - Dacia, Autoliv, Takata, Continental şi Michelin - , arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor din anuarul Cei mai mari ju­cători din eco­nomie şi a raportărilor de la Ministerul de Finante. To­pul include doar com­paniile al căror bilanţ pe 2016 există deja pe site-ul mfinante.ro sau care au răspuns la ches­tio­narele ZF privind realizarea anua­rului.

Industria prelucrătoare, unde lu­crează peste 1,3 milioane de sala­riaţi, 30% din efectivul din econo­mie, include fir­mele din industria ali­men­tară, fabri­carea băuturilor, fabri­carea produselor din tutun, textile şi îmbră­căminte, pre­lucrarea lemnului, mo­bilă, industrie chimică, industria auto, fabricarea pro­duselor farma­ceu­tice (companii cu cod CAEN între 10 şi 33).