Criză la guvernare: Tăriceanu: Am votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu. Raportul de evaluare al miniştrilori, prezentat în şedinţa PSD: ”Unii miniştri sunt cu demisiile pregătite”

Autor: Liviu Dadacus 14.06.2017

Întrebat dacă Grindeanu mai poate conduce un Guvern PSD, în condiţiile în care 60% din măsuri sunt neîndeplinite, Dragnea a răspuns: „Asta trebuie să decidă tot CExN. Din păcate trebuie să ne asumăm tot”.

„Nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinte, e şi un procent serios de măsuri îndeplinite parţial pe care nu le putem bifa la cele îndeplinite. Asta este situaţia, mie cel puţin nu mi-a fost uşor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu e Guvernul nostru, este Guvernul României”, a adăugat Dragnea.

La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa CExN a PSD este în desfăşurare.

Liviu Dragnea: Nu am cerut demisia nimănui, dar nici nu putem continua ca până acum

Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut, miercuri, că el nu a cerut demisia nimănui, nici premierului Sorin Grindeanu, nici vreunui ministru, el arătând, pe de altă parte, că nici nu se mai poate continua ca până acum, în condiţiile întârzierilor şi neîndeplinirii măsurilor din program.

„Eu nu am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici vreunui ministru. Este un act de voinţă a fiecăruia. Dar asta spune ceva. O să discutăm şi despre aceste demisii în CExN. Suntem într-o situaţie nu foarte confortabilă, dar în acelaşi timp nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze exact ca până acum. Să vedem la ce decizie ajungem”, a spus Dragnea, solicitat să comenteze faptul că miniştrii îl aşteaptă în CExN cu demisiile pe masă.

El a arătat că CExN este structura care a generat acest Guvern şi care are nu numai dreptul de a face această analiză, dar şi obligaţia de a o face.

„În CExN se va analiza un raport de evaluare la care s-a lucrat o perioadă. Va fi o analiză a cifrelor, a stadiului de implementare a acestui program de guvernare. Nu este un CExN făcut pentru cineva sau împotriva cuiva. Deciziile care se vor lua se vor lua democratic şi vor fi făcute publice”, a spus Dragnea.

El a arătat că acest raport de evaluare va fi făcut public.

„Sunt unii colegi care, de bună credinţă, mi-au spus că poate nu e bine să facem asta, dar îmi asum, pentru că noi nu trebuie să guvernăm pe ascuns. Guvernăm pentru oameni, trebuie să fie o guvernare total transparentă. Întârzierile de astăzi trebuie să fie ştiute de toată lumea şi trebuie să propunem, ulterior, după acest CExN, care sunt măsurile pentru a recupera rapid aceste întârzieri, pentru a face modificările necesare care vor reieşi în urma CExN”, a mai spus Dragnea.

CExN al PSD este în desfăşurare, la ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa debutând cu prezentarea raportului de evaluare, surse participante menţionând că unii miniştri ar avea demisiile pregătite şi sunt dispuşi să recurgă la acest gest.

Potrivit unor surse participante la şediinţă, raportul de evaluare este citit în CExN de către Darius Vâlcov.

Unii dintre miniştri ar avea pregătite demisiile şi sunt dispuşi să le depună în funcţie de concluziile raportului de evaluare în ceea ce priveşte activitatea lor, au arătat sursele citate.

Surse participante susţin însă că nu toţi miniştrii şi-ar fi pregătit demisiile. Unii dintre aceştia nu ar fi dispuşi să demisioneze.

Nici premierul Sorin Grindeanu nu este dispus să demisioneze, au mai arătat sursele citate.

Îniante de şedinţa CExN a existat o şedinţă în format restrâns a miniştrilor PSD.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, înainte de şedinţa CExN, că 60% dintre măsuri nu au fost îndeplinite.