Primarul Iaşiului, Mihai Chirica: Grindeanu are două soluţii: să moară cu demnitate sau să moară fără demnitate

Autor: Ilinca Nazarie 14.06.2017

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX despre decizia PSD de a retragere sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, fostul lider al PSD Iaşi, Mihai Chirica, a răspuns că nu s-a gândit că membrii CExN ”vor avea atât de multă înţelepciune încât să ia o altă decizie”.

”Nici sub o formă. Eu am trecut prin Comitetul Executiv, e adevărat că atunci au fost toţi împotriva mea. De data aceasta a fost şi parţial Iaşul pentru Grindeanu, Timişul şi Caraşul, probabil au mai fost şi alţi preşedinţi de organizaţii. Domnul Grindeanu are acum doar două soluţii: poate să moară cu demnitate sau poate să moară fără demnitate. Înseamnă că nu trebuie să îşi dea demisia pentru că nu a greşit cu nimic şi este dezonorant să îl vezi rânjind pe Codrin Ştefănescu uitându-se la demisia lui Grindeanu şi trebuie să se ducă mai departe în Parlament să trezească o lume întreagă, Europa şi întreaga lume, să vadă cam ce se întâmplă cu conducerea PSD în momentul de faţă şi să ia măsurile care se cuvin în ceea ce priveşte capacitatea de democratizare a acestui partid”, a declarat fostul lider social-democrat.

Potrivit acestuia, premierul ”nu are voie să părăsească ruşinos Guvernul pentru că nu a greşit cu nimic”.

Întrebat, de asemenea, despre raportul privind evaluarea Guvernului, Mihai Chirica a spus că este ”o decapitare politică”.

”Eu nu dau decât două exemple şi cu asta închei orice discuţie pe marginea acestui raport ca să vedeţi cam cum lucrează Stalin în 2017. Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale: 25 de măsuri duse parţial la îndeplinire, 19 îndeplinite şi doar patru neîndeplinite. Ministerul Justiţiei - unde anterior lui Tudorel Toader a izvorât ordonanţa 13 în fruncte cu demisul Iordache - 28 de măsuri neîndeplinte, 9 duse parţial la îndeplinire şi doar patru îndeplinite. Adică a făcut-o în oglindă pe minus. Şi de acolo am tras concluzia şi am zis că nu vreau să mai citesc nimic din acest raport. Diferenţa: înaintea lui Tudorel Toader au fost cele mai ample mişcări de stradă de după Revoluţie încoace datorită ordonanţei 13, iar în timpul Olguţei Vasilescu au apărut nenumărate mişcări de stradă din partea tuturor sindicatelor din sectorul public din România din cauza gafelor pe care le-a făcut cu legea salarizării. Ce să mai discutăm? Acel raport este o făcătură ieftină pentru a acoperi o decapitare politică a unui premier pus de acelaşi partid, care este acoperit şi de minciună şi de ilegalitate. Eu îl susţin în continuare pe domnul Grindeanu. Trebuie să îl demită, dacă e cazul, prin moţiune de cenzură, să fie ruşinea până la capăt.”, a răspuns Mihai Chirica.

Miercuri seara, PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu.

Pe de altă parte, toţi miniştrii Cabinetului Grindeanu au demisionat, iar demisiile au fost depuse la Secretariatul General al Guvernului, urmând ca acestea să fie transmise la Palatul Cotroceni, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, după şedinţa CExN al PSD, că din păcate premierul nu a mai aşteptat votul din partid, dar a luat act de anunţul lui Grindeanu că îşi va prezenta demisia, PSD fiind gata să facă nou Guvern.